Пострадалите в Украйна се нуждаят от нашата помощ, нека ги подкрепим! Този апел отправят днес областният управител Виктор Стойчев и директорът на секретариата на областния съвет на БЧК – Ловеч, Цветомира Георгиева. Освен за морална подкрепа двамата призовават и за материални дарения, кампанията за набирането на които БЧК стартира вчера в координация и взаимодействие с българското правителство. Днес вече е обявена и специалната банкова сметка в лева за финансово подпомагане на пострадалите от кризата в Украйна: БЧК, Уникредит Булбанк АД, BG23UNCR76301077778563, UNCRBGSF. Банковата сметка е публикувана на сайта на БЧК: www.redcross.bg, ще бъде активирана и допълнителна опция за онлайн дарения през сайта на организацията.

Следя с тревога ситуацията в Украйна и изразявам своето състрадание към украинския народ. Освен че трябва категорично да заявим не на войната, ние като хора сме длъжни да проявим милосърдие и съпричастност и да окажем хуманитарна помощ, коментира областният управител. Той изрази своята солидарност с действията на Българския червен кръст, който денонощно работи на терен и благодари за това на Георгиева. Тя уточни, че БЧК поддържа непрекъсната връзка с Украинския Червен кръст, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и с Международния комитет на Червения кръст, за да се информира за обстановката в засегнатите райони, както и за постоянно увеличаващите се нужди от хуманитарна помощ.

Цветомира Георгиева съобщи, че десетки хора са се обаждали с предложение да дарят дрехи, а четири общини вече – Априлци, Тетевен, Троян и Летница, са в готовност да открият пунктове за събиране на територията на местните администрации. Необходими са мъжки, дамски и детски дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки, санитарни принадлежности, хигиенни материали. Всички те трябва да бъдат нови и с етикет на производителя в съответствие със строгите мерки за изпращане на стоки и дарения по време на пандемия на Световната здравна организация и Международния Червен кръст. БЧК разбира значението на предоставяните дрехи не просто като базова потребност, но и като важни за запазване на човешкото достойнство, изтъкна Георгиева. Даренията ще се приемат в областната структура на БЧК – Ловеч, ул. „Отец Паисий“ 9, като при събиране на големи количества има готовност за отваряне на допълнителен пункт, който ще бъде обявен своевременно. Иначе БЧК в Ловеч поддържа бедствен резерв, който може да бъде допълнително предоставен и да подпомогне 50 човека, като запасите са третирани съгласно санитарните изисквания.

При нужда от настаняване убежища може да бъдат предоставени от общините и в тази връзка днес областният управител поиска от кметовете на осемте общини информация каква материална база биха могли да предложат на бягащите от войната в Украйна. Вече има и доброволци, които са готови да предоставят при нужда безвъзмездно собствени жилища.

Областният управител призова още териториалните структури и бизнеса, особено производители на артикули от първа необходимост, в област Ловеч да се включат в дарителската кампания.  Стойчев и Георгиева се обръщат и към фирми производители на палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери, батерии и генератори също да подкрепят кампанията на БЧК, като предоставят дарения според възможностите си.

Директорът на БЧК – Ловеч, увери, че имат готовност при нужда да разкрият палаткови лагери, които ще бъдат тип трапезария, където да се предоставят храна и дрехи.