Днес областният управител Дора Стоянова представи проекта за енергийно обновяване на сградата на Областна администрация Ловеч, по който вече се работи. На пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Ловеч, Стоянова подчерта значимостта на постигнатото и обясни, че подготовката на проекта е продължила почти две години, като принос имат и предходните областни управители Светослав Славчев и Виктор Стойчев. Това е най-високата сграда в област Ловеч, в нея се помещават 11 териториални структури на държавни институции и две медии. След изпълнението на проекта ще бъдат подобрени експлоатационни характеристики и ще се удължи жизненият цикъл на сградата, която се ползва от 1987 г.

Проектът се изпълнява по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ от Националния план за възстановяване и устойчивост. Само две областни администрации в страната са спечелили финансиране – в Ловеч и в Пловдив. По същата процедура общо за област Ловеч са одобрени осем проекта. В град Ловеч ще бъдат обновени също сградите на Областна дирекция на МВР, на „Пътна полиция – КАТ“, на Драматичен театър – Ловеч и на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Общата стойност на одобрените разходи за реализацията на проекта за Областна администрация Ловеч е в размер на над 3,5 милиона лева, от които над 2,7 милиона лева е безвъзмездна финансова подкрепа по Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите са допълващо финансиране от националния бюджет, както и собствен принос. Срокът за изпълнение на договора е до 30 юни 2026 година.

Дейностите по проекта са общо девет, като по първите две вече е направено енергийно обследване и технически паспорт на сградата, заяви Ваня Събчева, главен секретар на Областна администрация Ловеч и ръководител на вътрешния екип за контрол.

Тя обясни, че с предоставените средства по договора ще бъдат приложени енергоспестяващите мерки, предписани в обследването. Ще бъде извършено вътрешно топлоизолиране на външни стени, подмяна на прозорци и окачени стъклени фасади, топлоизолация на покриви и на подове. Ще бъде подменена и отоплителната и охладителна инсталация. Ще се изгради фотоволтаична инсталация. Със средствата от собствен принос ще се извърши реконструкция на помещение в сутерена, ремонт на ел. инсталации, които остават скрити след вътрешното топлоизолиране на външните стени и др. В изпълнение на изискванията за достъпна архитектурна среда ще бъде обособен и санитарен възел на партерния етаж за хора с увреждания.

С проекта се цели завършено цялостно енергийно-ефективно обновление на обществената сграда и постигане на 58 % енергийни спестявания.

За организацията, управлението и публичността на информацията по проекта е сключен договор със сдружение „Съюз за възстановяване и развитие“, чиито представители Елеонора Негулова и Цветка Петрелийска подготвиха и участваха в встъпителната пресконференция.

„Нашата задача е проектът да бъде изпълнен съгласно правилата на Националния план за възстановяване и устойчивост и да покажем как успешно се прилага политиката за енергийна ефективност, която почти изцяло се финансира с публични средства“, заяви г-жа Негулова, координатор на външния екип за управление на проекта и член на сдружението. По думите й този проект трябва да бъде добър пример за енергийна ефективност и за публично-частно сътрудничество.

На сайта на Областна администрация Ловеч има създадена секция за проекта, в която ще се публикува периодично информация за напредъка на проектните дейности.