На работна среща при областния управител Дора Стоянова, с участието на председателя на РИК – Росица Димитрова и медии стана ясно, че организационно-техническите мероприятия по обезпечаване на изборния процес от страна на Областна администрация върви по график и в срок. Осъществява се ежедневно организационно-техническа подкрепа за обезпечаване на работата на РИК – Ловеч. Раздадени са по общини Методическите указания на ЦИК за работа на секционните избирателни комисии, торбите (чували за съхранение на изборните книжа и материали след изборите), прозрачни и бели пликове и устройствата за видеонаблюдение. В администрацията са печатите с уникален знак за запечатване на помещенията, в които ще се съхраняват изборните книжа и материали след изборите, съгласно чл. 287, ал. 8 от ИК, както и печатите за СИК и ПСИК. Охраняват се денонощно от Районно управление на МВР – Ловеч.

Очакват се останалите изборни книжа от Министерски съвет да пристигнат на 31.05.2024 г.  и в бърз порядък ще бъдат предоставени на общините, съобщи областния управител.

Предстои таблата, съгласно изискванията на чл. 218, ал. 3  и ал. 4 от ИК и Решение № 3058-ЕП/НС от 10.04.2024 на ЦИК, за всеки вид избор и бланки-чернови за отчитане на преференции в изборите за членове на Европейски парламент и за народни представители, в съответствие с решение на ЦИК да бъдат предоставени в началото на другата седмица. Тогава ще пристигнат и хартиените бюлетини и ролките с хартия за машинното гласуване и веднага ще бъдат предоставени на общините.

При така осъществената подготовка, смятам, че сме готови за провеждане на избори за европейски парламент и народни представители на 9 юни 2024 г., каза Дора Стоянова.

Председателят Росица Димитрова, сподели че предизборната обстановка е спокойна и РИК работи добре с областна администрация. До момента няма установени нарушения на изборния кодекс. В деня на изборите ще има лица, които ще отговарят за комуникацията с медиите и ще предоставят информация.

По информация на РИК общо 145 са кандидатите за народни представители в изборния район, разпределени в 31 кандидатски листи, от тях 107 са мъже и 38 жени. Няма регистриран инициативен комитет, който да издига независим кандидат. Образувани са 263 избирателни секции, от които 4 за гласуване с подвижна избирателна кутия за ловешки изборен район.