Със своя заповед областният управител Виктор Стойчев връща решение от 25.01.24 г. на Общински съвет Априлци, с което се приема наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общински съвет за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Априлци, за ново обсъждане в Общински съвет Априлци, тъй като счита същото за незаконосъобразно, прието в противоречие с разпоредбите на Закона  за нормативните актове.

След направена служебна проверка на официалната интернет страница на Община Априлци е установено, че на 28.12.2023 г. е публикувано Обявление, с което Община Априлци представя Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общински съвет за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Априлци, заедно с Мотиви за изменение и допълнение на наредбата. В Обявлението е записано, че на заинтересованите граждани и организации се предоставя 30 – дневен срок за предложения и становища по проекта за Наредбата.

Редовното заседание на Общински съвет Априлци е проведено на 25.01.2024 г. и без да се изчака изтичането на 30 – дневния срок на Обявлението, в дневния на заседанието е гласувано внесеното предложение. По този начин нормативният акт е приет преди приключването на обществената консултация и преди публикуването на интернет страницата на общината на справка за постъпилите предложения и становища. Решението е формулирано при неспазване на изискванията за задължителни реквизити на административния акт, като в него липсват всякакви мотиви.

Върнатият за ново обсъждане акт не влиза в сила и се разглежда от общинския съвет в 14 – дневен срок от получаването на настоящата заповед.