Областният управител Виктор Стойчев бе специален гост на празника на с. Кирчево днес. Визитата му бе по покана на кмета на селото Илия Ангелов.

В деня на Светия дух Кирчево чества своя празник вече повече от 20 години, макар и с известни прекъсвания. Някога, много отдавна, високо в планината в местността „Кръста“ родолюбиви местни хора поставили оброчен кръст за здраве, оттам се вижда цялото село, както и съседните Лесидрен и Славщица, разказаха местните. Затова и те възродили традицията в деня на Свети дух да правят курбан за здраве и берекет и измолване на мъдрост, радост, мир, милост и себеобуздание.

Днес повече от 200 души бяха седнали на обща трапеза на специално изграденото за общоселски тържества още преди повече от 30 години място. За курбана са заклани две овце и приготвена традиционната курбан чорба и яхния, обясни кметът, който е основен инициатор на събитието. Курбанът бе осветен за здраве и благополучие от местния свещеник.

Светият дух да ви дари с благодатни дарове и да ви пази от беди, пожела на домакините си областният управител. Пред него Илия Ангелов сподели бъдещите си планове за развитие на селото, сред които ремонт на спортната зала.