Областният управител Виктор Стойчев се срещна днес с народния представител от Ловеч Искрен Арабаджиев. Двамата обсъдиха политиките на правителството и на управляващото мнозинство. Акцент бе поставен върху основния приоритет – нулева толерантност към корупцията. Арабаджиев препоръча стриктно наблюдаване в рамките на закона на териториалните структури и призова да се подават сигнали при съмнения за корупция – тема, която си постави като приоритет и областният управител. Хората да не се притесняват да подават сигнали, нека бъдат сигурни, че всеки посочен казус ще бъде проследен до края, подчерта народният представител. Двамата с областния управител се обединиха около тезата, че толериране на никого няма да има.

Стойчев увери Арабаджиев, че ще продължи политиката си на откритост към гражданите в действията, решенията и разходването на публичните финанси. Уточнени са вече приемните му дни (вторник и четвъртък), както и на заместник областния управител Росен Веселинов, който днес встъпи в длъжност и също участва в срещата (понеделник, сряда и петък). На нея стана ясно още, че важните национални инфраструктурни обекти като автомагистрала „Хемус“ ще бъдат продължени – тя ще бъде построена, каза Арабаджиев, но законно, за да е защитен интересът на гражданите. Пълна подкрепа ще получат и общините за своите инфраструктурни проекти, предвижда се ресурс над 1 млрд. лв за тях. Всички, които имат готови проекти, важни за икономическото развитие на общините и за подобряване качеството на живот на населението, и разполагат със строителни разрешения, ще могат да кандидатстват за финансиране.

Искрен Арабаджиев съобщи, че му предстои и среща с бизнеса в областта, за да се запознае със спецификата и проблемите му и така да стане ясно какви бизнеси да се привлекат тук, за да може в условията на взаимна конкуренция да се вдигнат и работните заплати.

По отношение на трудностите за общините, породени от нарасналите цени на енергоносителите и неприетия все още бюджет за 2022 г., депутатът сподели заявката на Министерството на финансите за увеличение на издръжката на общините, с която те да покрият повишените си разходи. Компенсациите за небитовите потребители заради високите цени на тока за декември и януари ще бъдат отразени във фактурите от февруари. Реформата в КЕВР ще доведе и до въвеждане на механизми, които да подпомогнат работеща енергийна борса, способна да реши проблема в дългосрочен план, коментира народният представител.

Стойчев и Арабаджиев се споразумяха да проведат следващия месец съвместна среща с всички народни представители от Ловеч, за да обсъдят заедно предложения за законодателни инициативи.

Искрен Арабаджиев бе избран за депутат от „Продължаваме промяната“, той е председател на комисията по труда, социалната и демографската политика и член на комисията по превенция и противодействие на корупцията.