На заседание на Областна комисия „Военни паметници“, водено от областния управител Дора Стоянова, беше разгледано и одобрено предложение за вписване на военен паметник, тип паметна плоча на капитан Стефан Павлов Петков летец – пилот, загинал при изпълнение на служебния си дълг на 06.05.1952 г. в с. Румянцево, община Луковит, в регистъра за военните паметници към Министерство на отбраната. Одобрен за вписване, с препоръка за корекция в документи е и паметник в село Голям извор, община Тетевен на летец-изтребител майор инж. Марин Стефанов, загинал 1982 г. при изпълнение на служебния си дълг.

Комисията прие да отпише от регистъра паметник в с. Малък Извор, общ. Ябланица, защото не отговаря на изискванията за военен паметник.

Одобрени за финансиране от Министерство на отбраната за реставрация и консервация са два паметника: в гр. Априлци, квартал Видима на загиналите войни от село Видима и махалите му по време на Балканските войни и Първата световна война и паметник в село Славщица, община Угърчин, предложени от Комисията на предишното заседание през месец май.

Комисията разгледа още представения от Община Ловеч отчет за извършените ремонтни дейности, финансирани от Министерство на отбраната за възстановяване на паметник на загиналите в Междусъюзническата и Първата световна война, намиращ се в квартал „Гозница“ в град Ловеч. Решено беше, поради нечетимост, да се сложи нова плоча с имената и да се добавят военните звания на загиналите, както е по задание.

Инж. Светослав Славчев сподели пред Комисията за новообразуваното Сдружение „Войнска чест и памет“, регистрирано по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, на което е председател. Инициативата е за изграждане на мемориален комплекс в град Ловеч на загиналите в Първата и Втората световни войни. Мемориалът ще бъде изграден с дарителски средства. Идейният проект се подготвя от скулптура Христо Илиев.