Областната комисия по безопасност на движението проведе заседание, което беше водено от заместник областния управител на област Ловеч Нели Читинова, с участието на експерти, представители на ресорните институции и на общините от областта.

Отчетено беше изпълнението на Областната план-програма на област Ловеч, като информация за направеното изнесоха стопаните на пътищата на територията на област Ловеч: Областно пътно управление, сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР и общините. Общините докладваха за извършени ремонти по общинската пътна мрежа и хоризонталната маркировка, почистване на пътни участъци от храсти, растителност и битови отпадъци, закупени и поставени нови пътни знаци, рехабилитация на тротоари и др.

Обсъдени бяха три сигнала за опасни участъци – на територията на община Ловеч и община Троян, по които „Пътна полиция“ и двете общини предстои да предприемат конкретни действия.

Комисията разгледа сигнал от кмета на с. Слатина, свързан с лошо състояние на каменна зидария на подпорна стена и асфалтовата настилка към главен път, преминаващ през селото. Докладвано беше, че междуведомствена комисия е извършила проверка на място на опасния участък и са планирани спешни мерки за обезопасяване на участъка, извършване на спешен ремонт и възстановяване на експлоатационното състояние на пътя.

Разгледана беше и жалба, касаеща липсваща маркировка и неработещи улични лампи на кръстовището на бул. „Освобождение“ в Ловеч, което според подателя на сигнала е предпоставка за пътнотранспортни произшествия. Служители на БД “Комунални дейности“ към Община Ловеч са възстановили уличното осветление, а от Областно пътно управление – Ловеч, докладваха, че е положена нова пътна маркировка.

По отношение на сигнал от собственици на имоти в с. Бели Осъм, община Троян, беше докладвано за извършен оглед от страна на Община Троян, както и за предстоящо възлагане на проектиране за обезопасяване на участъка. Коментирано беше, че в участъка от републикански път II-35 в посока с. Бели Осъм до разклона за селата Шипково и Чифлик  е честа практиката на несъобразена скорост от страна на водачите.

Във връзка с отбелязването на 29 юни – Ден на безопасността на движение по пътищата, Областна администрация Ловеч, Община Ловеч, сектор „Пътна полиция“, РУО – Ловеч, и СБА обсъдиха организирането и подготовката на събитие, насочено към младите шофьори, което ще се проведе на 22 юни в Ловеч под мотото „Най-добър млад шофьор в област Ловеч“. Предстои подготовката на регламент за участие и неговото популяризиране.