На заседание днес областната комисия „Военни паметници“ одобри идейно-художествен проект за доизграждане на монумента в кв. Ново село, Център, в гр. Априлци. Техническата документация и визията на военен паметник, тип ротонда-глориета, са дарение от арх. Миломир Богданов. Общинският съвет в Априлци вече е дал позволение монументът да бъде надграден в обща архитектурна конструкция, той е посветен на загиналите във войните местни жители.

10 400 лв за ремонт и довършване на военния паметник общината е получила с постановление на Министерския съвет от октомври т. г., финансово ще помогне и общината, набират се и дарения от институции, неправителствени организации, фирми и граждани.

На заседанието си областната комисия се обедини около мнението, че община Априлци заслужава реализацията на този архитектурен проект, той би представлявал най-доброто материално отражение на патриотичната епопея и славната история на мястото по време на войните за национално обединение. 277 са загиналите, 159 са наградените за храброст.