Областна администрация – Ловеч, получи приз от Министерството на труда и социалната политика. Това стана днес на церемония за връчване на първите годишни награди в областта на корпоративната социална отговорност за 2021 г. С призовете бяха отличени добрите практики на социално отговорния мениджмънт на компаниите и публичната администрация и ангажираността им с различни социални каузи, които благоприятстват развитието на служителите, околната среда и обществото.

Областната администрация в Ловеч е класирана на трето място в категория „Човешки ресурси” – за социална отговорност, ориентирана към служителите. Областният управител инж. Светослав Славчев бе първият от отличените, получил наградата – статуетка. Връчи я министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„Корпоративната социална отговорност е тема, която ще набира все по-голяма популярност и ще търси своето място в нашето ежедневие с все по-голяма настойчивост. В последните години все повече компании и структури на публичния и гражданския сектор осъзнават, че най-висока възвращаемост имат инвестициите в развитието на техните служители и за изпълнението на каузи, които повишават качеството на живот и подпомагат социалното, икономическо и екологично устойчиво развитие на обществото“, заяви министър Гьоков.

„Благодаря за тази награда, тя е за служителите на областната администрация, които са организатори, вдъхновители и мотиватори на поредица добри каузи“ – коментира от своя страна инж. Славчев. Той изтъкна, че администрацията ще продължи да награжда постигнатото досега.

В областната администрация е създадена постоянна комисия по въпросите на корпоративната социална отговорност, като тази практика е насочена към служителите за предприемане на конкретни действия за подобрение на съществуващо положение, но и към всички членове на обществото. Реализирани са дейности с деца от социални институции, насочени към тяхното социализиране и умения за самостоятелен живот – готвене, четене, общуване. Проведена е дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на портата на най-старата ловешка църква „Света Великомъченица Неделя“, за което е получена и подкрепа на служители от други държавни институции, учители, представители на малкия бизнес, вярващи християни.

През последните три години администрацията участва в европейската инициатива „Нощ на литературата“ за популяризиране на четенето и европейската литература сред обществеността. Областната администрация в Ловеч е единствената областна администрация, която реализира тази инициатива, привличайки различни институции за партньори – Драматичния театър и Художествената галерия, Държавния архив, Регионалната библиотека и Клуба на дейците на културата.

За същата инициатива областната администрация получи днес още една награда – второ място в конкурса за добри практики в държавната администрация на Института за публична администрация в категория „Социална отговорност“ за практика, която служителите прилагат в полза на обществото.

През октомври м. г. създаването на институционална среда за прилагане на принципите на корпоративната социална отговорност в областна администрация – Ловеч, бе посочено сред добрите практики в България, събрани в сборник от Института за публична администрация.