И тази година, за четвърти пореден път, областна администрация – Ловеч, реализира инициативата „Нощ на литературата“. Това е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. България за 11-и път ще бъде част от четящите в цял свят страни, инициативата ще се проведе в 18 населени места у нас на 7 септември, като ще се четат откъси от книги на европейски автори в превод на български едновременно в т. нар. читателски гнезда. Тогава европейска преводна литература ще се чете и в десетки европейски градове.

Читателските гнезда в Ловеч са детска градина „Зора“ (10 ч.), Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ (16 ч.) и Клуб на дейците на културата (17.30 ч.). Книгите, които ще бъдат четени, са „Хиляди чудеса“ на италианския автор Джеронимо Стилтън – в детската градина, „Смокинята“ на словенеца Горан Войнович – в библиотеката, и “Absolvo te“ на българина Георги Бърдаров – в КДК. Откъси ще четат актьорите от Драматичния театър в Ловеч Явор Костов, Марина Георгиева, Мелис Скендерова и Неделин Найденов. В детската градина ще има и изпълнение на флейта от две момичета.

За проявилите най-голям интерес към литературата са предвидени награди, които ще бъдат раздадени чрез томбола. Те са две читателски карти за Регионалната библиотека, два билета за театър, два билета за кино, предоставени от кино „Космос“ – Ловеч, и книги, предоставени от КДК.

Областната администрация в Ловеч е единствената областна администрация, която реализира тази инициатива за популяризиране на четенето и европейската литература сред обществеността, привличайки различни институции за партньори. Точно за нея в началото на годината администрацията получи награда – второ място в конкурса за добри практики в държавната администрация на Института за публична администрация в категория „Социална отговорност“ за практика, която служителите прилагат в полза на обществото.