Областната администрация започна подготовката за организация на изборите за общински съветници и кметове, които ще се проведат на 29 октомври. Утвърден е съставът на техническия екип, приет е планът му за действие, като са разпределени задачите на експертите за следващите два месеца.

В момента се събира информация от общините за техните технически екипи и упълномощените лица, които ще получат бюлетините, изборните материали и книжа, както и за нужния брой кутии за отрязъци и чували.

Техническият екип проследява и процеса по провеждане на консултациите за определяне състава на общинските избирателни комисии (ОИК) и дали там, където не е постигнато споразумение, е изпратено предложение до  Централната избирателна комисия (ЦИК).

След сформиране на ОИК работата продължава в тясна координация с тях и общините при спазване на изискванията на Изборния кодекс и указанията на ЦИК.

Предстои издаване на заповед за определяне на помещениe за съхраняване на изборни книжа и материали в областната администрация, както и заповед за помещения в общините за съхраняване на бюлетините, която ще бъде изпратена на ЦИК.

Сред дейностите са още отпечатване и разпределяне на методическите указания за секционните избирателни комисии, приемане и предаване на предварителните и окончателните избирателни списъци и разпределяне по общини на изборните материали.

По-късно ще бъдат определени и дежурни служители в предизборния и изборния ден.