На 19 януари за поредна година се разигра обичая „Джамал” в село Славяни. Организатори на събитието са младите самодейци от Народно читалище “Христо Ботев – 1930 г.” – с. Славяни. Обичаят е традиционен за селото, играе се над 27 години. Той   е неизменна част от живота на местните, които го правят винаги на Йордановден по стар стил.

Маскирани млади мъже обикалят къщите в селото, благославят с песни и наричания за здраве и берекет и гонят злите духове. Джамалите година след година повтарят съвсем точно наричания и сцени, от еднакви ритуални лица се възпроизвеждат еднакви действия, използват се едни и същи костюми. Всичко това се прави с цел осигуряване на плодородие и благополучие през следващата стопанска година.

Традиционно обичаят Джамал е маскарадна игра, изпълнявана само от мъже в края на Мръсните дни. В обичая вече участват и жени, групата се състои от самодейците на читалището. Независимо от промените обаче, все пак се запазват повечето устойчиви моменти и обредни лица – котки /вървят напред и предупреждават за пристигането на Джамала/, блажич /който произнася благословията/, поп, полицай, мечка, магаре, касиер, циганка, булка с младоженец.

Задължително е и смесването на полови белези – женските роли се изпълняват от мъже, а мъжките – от жени. Непроменено също остава, че при почти всички обредни лица налице са гротеската, преувеличаването на физически белези, обличането на изпокъсани дрехи, прекаленият грим и насаждените лица, които всъщност са маска.

Типичен пример в тази посока са „булката” и „циганката” на групата в Славяни – изключително снажни млади мъже със силно начервени лица. Групата се придружава от селските музиканти. Благословията, придружаваща обреда, се схваща като словесна магия: „Да дава Господ много здраве, щастие и радост. Нека Господ Ви донесе берекет, стадата да близнят, да има много мляко! Нека Бог да наспори имане: жълт мамул на нива, червена ябълка в градина и много жито в полето, та да е пълно тумбето. Ха кажете стопани: Дай Боже!”.

 

 

2 коментара

Comments are closed.