На 4 октомври извънредният и пълномощен посланик на Италия в България – Н.Пр. Джузепина Дзара, посети община Троян. Визитата ѝ започна с посещение във фирма „Копа хидросистем“ ООД, която е част от италиански концерн. След това Н. Пр. г-жа Дзара посети Музея на художествените занаяти и приложните изкуства в Троян, където научи повече за историята на града, бита и занаятите. Последва протоколна среща в кабинета на Кмета Михайлова, в която участие взеха г-жа Михайлова и нейните заместници – инж. Райковски и Вероника Тодорова.

Кметът Михайлова зададе няколко делови въпроса, които бяха обсъдени в хода на срещата. Тя сподели, че преди повече от 15 години е провеждана среща в Община Троян, с ръководството на италиански град, с който са правени опити за побратимяване, но преговорите не са завършили. На първо място кметът изрази желанието на общинското ръководство да получат сътрудничество за посредничество и контакт с подходящ град за партниране. Интересите на Община Троян по отношение на партньорство включват „Много сериозно ни вълнува зелената тема. Темата, свързана и с глобалното затопляне и със зелената трансформация и бихме се радвали да обменяме идеи и опит в това отношение. Очевидно е, че предизвикателствата на глобалното затопляне ще ни поставят с все по-ускорени темпове този въпрос и ние, градовете, би следвало да мислим както в посока как може да ограничаваме замърсяването, така и в посока как можем да приспособяваме градовете си към тези предизвикателства. За нас е много интересна темата с реките. Работим по подготовка на един голям проект, свързан с мястото и ролята на реката в нашия град. Традиционно в годините тази тема е подценявана.“, започна с изложението си кметът. Реките са един голям потенциал, особено днес, Община Троян би се радвала ако може да види добри примери от Италия, които да приложи в нашия град.

На следващо място, искането на Кметът е Троян да бъде включен във всякакъв тип посреднически контакти между бизнеса на Италия и бизнеса на България. „Ние оценяваме това, че стокообменът между двете страни е толкова активен. На практика Италия е сред най-големите партньори на България. Бихме се радвали ако нашите фирми намират сред италианските фирми инвеститори партньори и наши представители на бизнеса бъдат включени в различни бизнес форуми, в които могат да търсят своите партньори“, отличи още Михайлова. Разбира се, бе споменато желанието за сътрудничество в сферата на изкуството, занаятите, производството на напитки.

Н. Пр. благодари за срещата и изрази удовлетворение от визитата си. Тя пое ангажимент да помисли с какви кметства би могла да направи контакт Община Троян. Посоките, в които има възможност да се осъществи подобен контакт, включват община с традиционно производство на грапа, на керамика и не на последно място – ще се търси подходяща среда за осъществяване на партньорство между бизнеса.

Кметът Михайлова пое ангажимент да изпрати писмо с представяне на икономиката на общината ни и културните традиции и молба за побратимяване, с което ще започне процесът.

Заместник-кметът Тодорова от своя страна сподели вдъхновението си за фестивала Jam on the river, който до някъде е повлиян от италианските практики, които тя е наблюдавала по време на следването си в Италия. А именно – населените места в Италия, които през месец август отбелязват свои тържества и отделят необходимото внимание на изкуството и изпълват улиците с много музика, танци и настроение.

Във времето на своето посещение, Нейно Превъзходителство посети и Троянската света обител „Успение Богородично“, както и Националното изложение на занаятите в с. Орешак.