Областната епизоотична комисия набеляза мерки по изпълнение на плана за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди

От началото на годината на територията на област Ловеч няма констатирани огнища на африканска чума по свинете (АЧС), както и сигнали за болни домашни свине. Това информира днес на заседание на областната епизоотична комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) и секретар на комисията д-р Росен Федерчев. Заседанието днес бе свикано от областния управител Виктор Стойчев, председател на епизоотичната комисия, заради зачестилите случаи на констатирани огнища на АЧС в страната и във връзка с изпълнението на плана за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с АЧС. Областната епизоотична комисия реши да бъдат свикани незабавно всички общински епизоотични комисии, като по време на заседанията им бъдат разгледани подробно заложените в плана за действия мерки.

В област Ловеч са регистрирани 155 животински обекта за свине – лично стопанство. Има населени три индустриални ферми, както и десет фамилни. Обектите са подложени на контрол и в тях се извършват проверки от официален ветеринарен лекар, включващи клинични прегледи и проверки по биосигурност  – отговарят на изискванията.

Това, че от началото на годината при нас няма АЧС, не трябва да ни успокоява, коментира д-р Федерчев, но то дава ясна картина, че от епизоотична гледна точка заболяването отстъпва. Той посочи като единствен проблем фактът, че не се регистрират личните стопанства, защото, ако те са регистрирани, „ние знаем популацията, населеността, гъстотата и можем да се борим с болестта“. На заседанието бе изтъкнато, че вероятно броят на прасетата и стопанствата за лични нужди е по-висок от официално регистрирания, затова бе решено да бъде създадена организация от ОДБХ и да се извършат посещения на всички населени места. Самият режим на регистрация не е сложен, той се осъществява през кметовете на населените места, затова по предложение на областния управител бе решено да се стимулира по-активна комуникация между кметствата и местните жители.

На заседанието бе прегледан планът за действия в България по отношение на обектите за отглеждане на свине за лични нужди във връзка с АЧС. Той включва смекчаващи риска мерки срещу проникването и възможното разпространение в България на АЧС в обектите за отглеждане на свине за лични нужди. Решено бе да се наблегне на провеждането на инвентаризация на свиневъдните обекти три пъти годишно, да се извършват проверки на депопулацията на задните дворове, да се правят клинични прегледи четири пъти годишно, да се разпространяват информационни материали на собственици на прасета от задния двор чрез местните органи на власт, официалните ветеринарни лекари и регистрираните ветеринарни лекари. Ще бъде проведена и среща с ОДМВР за набелязване на конкретни стъпки по извършване на месечни проверки за нелегална търговия с прасета по интернет чрез провеждане на онлайн надзор по уебстраници, социални мрежи и групи и проверка на място.