Фиг. 1   Средна брутна месечна работна заплата по сектори в област Ловеч По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч към края на юни  2024 г. намаляват с 0.1% спрямо края на март 2024 г. и достигат 30.7 хиляди.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите  по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ – 36.6%, „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“- 11.8%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – 9.1%.

В края на юни 2024 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Ловеч се увеличават с 0.1% в сравнение със същия период на предходната година.

Средната брутна месечна работна заплата в област Ловеч за април 2024 г. е 1 742 лв., за май  – 1 734 лв. и за юни – 1 700 лева.

През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч е 1 725 лева и нараства спрямо първото тримесечие на 2024 г. – с 5.1%. В обществения сектор средната брутна месечна работна заплата е по-висока от средната за областта с 18.9% и с 29.3% по-висока в сравнение с частния сектор.

През второто тримесечие на 2024 г. средната брутна месечна работна заплата за област Ловеч нараства със 17.3% в сравнение с второто тримесечие на 2023 година. Спрямо същия период на предходната година средната брутна месечна работна заплата през второто тримесечие на 2024 г. в обществения сектор нараства с 22.2%, а в частния сектор – с 14.7%. (фиг. 1)

Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2024 г. са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в секторите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти: Далекосъобщения“, „Държавно управление“ и „Операции с недвижими имоти“.

Най-ниско платени са били наетите в икономическите дейности „Транспорт, складиране и пощи“ и „Хотелиерство и ресторантьорство“.

В сравнение с останалите области на страната през второто тримесечие област Ловеч е на 20-то място по показател средна брутна работна заплата. Най-висока работна заплата получават наетите в областите София (столица) – 3 129  лв., Варна – 2 147 лв., Враца – 2 123 лв. и София – 2 048 лева. (фиг. 2)

 

Методологични бележки

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008, размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да се намерят на сайта на НСИ: http://www.nsi.bg/sites/методология; http://www.nsi.bg/данни.