От 09.11.2022 г. до  11.11.2022 г. в град Ловеч ще се проведе втората международна среща на учители и екипа по проект „Magic of the Frame Teach with documentary film!“ на  унгарската киностудия Palantír Film .

Проектът е финансиран в рамките на програма Еразъм + към Hungarian National Agensy  с договор N: 2021-1-HU01-KA220-SCH-000029686 с партньори от 4 страни членки на ЕС, в т.ч. два партньора от Ловеч в лицето на сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“ и Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина “Проф. д-р Димитър Димов” Ловеч. Партньори по проекта още са:

Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány, Унгария,

Cromo Foundation, Унгария,

Kürt Alapítvány от Унгария,

Chances & Chances, Нидерландия,

SKVR, Нидерландия,

Inconvenient films, Литва,

Babilonas, Литва.

Целите на проекта са да се помогне връзката на учителите в средните училища с младите хора в учебния процес и чрез документалното кино учебния материал да стане по-ефективен, активно приложим и разбираем.

Проектът предлага постигане на тази цел чрез създаването на нов обучителен метод, който да въвежда учениците в живота, чрез важността на  социалните проблеми, като използва документалното кино – филмови прожекции, семинари за документално кино и колекциониране, набиране на знания в областта, данни получени чрез обратна връзка на учениците и др. Ще бъдат създадени ефективни инструменти за запознаване на учениците с реалността и проблемите на обществото, личността, природната среда и социалното изключване.

Основната целева група на проекта са учители от средното училище, които имат желание да въвеждат социалните проблеми в образователния процес и са отворени към използване на документални филми в него.

Чрез разработването на учебна програма за използване на документалното кино в училище, се надяваме да предоставим полезен инструмент за учители и възпитатели, които да подпомагат формирането на личността на младите хора и тяхната обективна и критична гледна точка, да ги връщат обратно към реалността, преди да са необратимо откъснати от нея.

В рамките на проекта се разработва учебна програма за въвеждане на документалното кино в училищна среда, методология за използването и, създава се обширна база данни с документални филми, които са подходящи за ученици от средното образование и др. Участието на учители и ученици е интегрирано пълноценно в проекта, а културните различия на участниците дават различни гледни точки към проблема.

При мобилността иновативният екип на НПГВМ „Проф. д-р Димитър Димов“ е подготвил интегративен урок, който ще бъде представен на партньорите. Той кореспондира с учебния план, който ще презентираме по-рано на английски език и е възможност за разширяване на иновацията ни.

Откриването на срещата е на 09.11.2022 г. от 09.00 часа в залата на Център за социална рехабилитация и интеграция – Ловеч.

По програма на 10.11.2022 г. партньорите ще гостуват в Националната гимназия по ветеринарна медицина. Началото на нашата среща е 09.00 часа.