На тържествена церемония днес кметът Страцимир Петков връчи националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ на проф. Златимир Коларов. Така той става четвъртият носител на голямото отличие за цялостно творчество.

„Както съм имал възможност да кажа неколкократно, ние ще продължим всички добри традиции и ще ги надграждаме. Наградата, която връчваме днес, е лъч върху творчеството на Димитър Димов и необходимост за нашите съвременни писатели, дава им сила да продължат напред“, коментира кметът. „Благодаря на ловчалии, на кмета и администрацията за поддържането на тази хубава традиция – един конкурс, който е сред големите литературни конкурси в страната, които поддържат жив духа на литературата. Благодаря и на членовете на управителния съвет на Съюза на българските писатели за номинацията, за представянето и шанса да получа тази много скъпа за мен награда“, каза от своя страна проф. Коларов. Той посочи, че „наградата е огромно удовлетворение, но и огромно задължение – за доверието и за това, че по някакъв начин се доближаваш до патрона на наградата“.

Златимир Коларов е професор по ревматология. Роден е на 31 май 1954 г. в София в семейството на лекари. Автор е на 35 литературни книги и 20 сценария. Носител е на 30 литературни награди, пет от тях международни, две за цялостно творчество – една национална и една от САЩ, и 11 филмови. Има и над 590 научни труда.

Председател е на Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“ от 2014 г., а от тази година – генерален секретар на Международния съюз на писателите лекари UMEM.

На церемонията бе представен филмът „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2005), първият документален филм за писателя, чийто автор на сценария е именно проф. Коларов. Сред гостите бяха зам.-кметът на Ловеч д-р Алдин Начков, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Иваничка Буровска, ученици и учители от ОУ „Проф. Димитър Димов“.

Националната литературна награда „Проф. Димитър Димов“ е учредена през 2014 г. от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели – София, в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург. Присъжда се веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература. Носителят на приза получава специално изработена статуетка и грамота. Награждаването става на рождената дата на проф. Димитър Димов – 25 юни. Днес отбелязваме 115 години от неговото рождение.

Досега с наградата са удостоени проф. д-р инж. Банко Банков (2015), Павлина Павлова (2018) и Николай Табаков (2021).