От РЗИ Ловеч дават информация за епидемичната обстановка в област Ловеч. Регистрираните заразни заболявания и предприети противоепидемични мерки в огнищата в област Ловеч за периода 30.09.2024-06.10.2024 година са както следва:

  • Ротавирусен гастроентерит –  7 случая – от гр. Ловеч – 2, по 1 случай  от с. Бежаново, гр. Априлци, гр. Угърчин,  с. Баховица и за с. Български Извор. Всички случаи при деца от 0 до 12 години и са били хоспитализирани в Инфекциозно отделение или Инфекциозна клиника на УМБАЛ Плевен. Едно от тях посещава детско заведение, едно е ученик в основно училище.
  • Скарлатина – 2 случая от гр. Троян – деца на 3 г. от поредни случаи от ДГ „Мир“.
  • Хепатит B– 1 случай за гр. Ловеч жена на 68 г.
  • Туберкулоза – 1 случай също за гр. Ловеч жена на 55 г. – хоспитализирана в СБАЛББ гр. Троян.
  • Коронавирус – 12 случая, при 15 за предходната седмица, съответно: 5 случая за гр. Троян, 3 случая за гр. Ловеч, 2 случая за гр. Тетевен и по 1 за с. Добродан и за с. Горан. Четирима от болните са хоспитализирани, останалите са на домашно лечение.

Заболяемостта от остри респираторни инфекции за гр. Ловеч показва бавно и постепенно покачване, но все още е ниска. През изминалата седмица е 136 на 10 хил. население, при 86,2 на 10 хил. за предходната.