Даниела Балабанова, БТА

В Ловеч деца и възрастни ще могат да се обучават и практикуват нови за града дейности в сферата на изкуството. Това обещава читалищното ръководство на откритото тази вечер в града Народно читалище „Изкуство 2022“. То бе осветено от отец Кънчо Кабадийски.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова посочи, че това е 35-ото читалище на територията на общината и петото в града. „Става ясно на всички, че досега има области, които не са обхванати, има интереси на деца и възрастни, които биха били удовлетворени. Това, което вие правите, е чудесно предизвикателство за по-нататъшно развитие и успех за цялостната читалищна дейност“, обърна се към ръководството на новата културна институция Маринова. Тя пожела успех на дейността на читалището.

Председател е Мирослав Стоянов, като в читалищното настоятелство са още Доротея Динкова, Росица Тодорова, Албена Йончева и Вергиния Христова. Секретар е Моника Дончева.

НЧ „Изкуство 2022“ ще предложи няколко дейности. Мирослав Стоянов ще води обучение по управление на дрон – снимане и създаване на тематични късометражни видеофилми, както и по фотография. Ще е начело и на онлайн радио „Изкуство“.  Дамска формация „DA CAPO“, солфежът и елементарната теория на музиката са поверени на Доротея Динкова, а арт работилница „С Роси“, както и „рисуване и вино“ – на Росица Тодорова. Евгения Цачева ще води театрална школа „Сцената“. Таня Димкова, преподавател от Велико Търново, ще дава уроци по спортни, латиноамерикански и стандартни танци, а Яница Русева, също учител от старата столица, ще подготвя желаещите да включат в групата за поп и джаз пеене.

Възпитаници на преподавателите поздравиха гостите с музикални и танцови изпълнения.

На откриването присъстваха още политици, представители на културни институции, учебни заведения, бизнеса и др.