haitai703141Задължителен е родителският контрол!

 Превантивно-информационният център за борба с наркотичните вещества към община Ловеч предупреждава, че синтетична дрога, маскирана като чай, е хит сред тийнейджърите в града. Позната е като “тай хай” и се пуши като марихуана. Тя е по-скъпа от тревата, но има едно голямо преимущество – неуловима е на тестовете за наркотици, които се продават в аптеките. “Чаят” е със същата консистенция като тревата и се продава в пакетчета. Дилърите изрично предупреждават да не се консумира като напитка, тъй като е токсична. Листенцата са обработени с психотропни вещества, които предизвикват съответните реакции. “Тай хай” е по-скъп от марихуаната, цената на едно пакетче е 50 лева. Листната маса се смесва с тютюн от стандартна цигара и така се пуши.

Според Превантивно-информационния център дрогата се предлага в училища, заведения и други места, често посещавани от тийнейджъри. Учениците го наричат “друсан чай” или „друсана трева“ и го използват, когато са под наблюдение. Голям е процентът на родителите, които редовно правят тестове за наркотици на децата си, а на този етап веществото, с което са обработени листата, не се засича от реактивите. Другият вариант да бъде излъган тестът, е употребата на голямо количество мляко, което се пие преди тийнейджърът да даде проба с урина.
Марихуаната и “друсаният чай” освен по купони са предпочитан стимулант преди контролни и класни. Според ученици “пушенето” е сигурен начин да повишиш оценките си на теста, тъй като изостря възприятията и увеличава концентрацията.

Според психолози  тийнейджърите са особено чувствителни към канабиса. Две съвсем нови изследвания, проведени в Австралия и Нова Зеландия, показват, че честата му употреба може да доведе в по-късна възраст до психотични симптоми, шизофрения, а при момичетата и до депресия. Тази опасност е толкова по-силно изразена, колкото по-рано е започнала употребата.

Употребата на трева сред учениците се увеличава с бързи темпове. 50 процента от учениците пушат сравнително редовно – 2-3 пъти в седмицата. Малцина са тези, които все още не са опитвали канабис. „Тай хай” е от номенклатурата на т. нар. “дизайнерска дрога” – наркотиците, създадени, така че да заобикалят съществуващите закони. Тези психоактивни субстанции се предлагат на пазара под безобидни имена като соли за баня, билкови тамяни и весел чай. Употребата им води до загуба на контрол, нервност, подозрителност, обърканост, тревожност, страхови изживявания и заплашителни халюцинации.

Според експерти от Превантивно-информационния център най-страшното е, че психоактивните субстанции се предлагат свободно в интернет, което допълнително затруднява контрола върху тях. Превантивно-информационния център апелира към родителите за по-голям контрол върху децата от тяхна страна във връзка с това  безопасно ли използват интернет, какви места посещават, с кого се срещат.