Новият Колективен трудов договор (КТД) за системата на предучилищното и училищно образование в Община Ловеч беше подписан днес. Той е в сила от 17.01.2021 г. и е за срок от 2 години. Страните, подписали документа са Петя Станчева – председател на Общинската организация на Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България, Румяна Големанска – председател на Общински координационен съвет на Синдикат на българските учители към Конфедерацията на независимите синдикати в България и  Иво Райнов – председател на Регионален синдикат „Образование” към Конфедерация на труда „Подкрепа”.

От страна на общината присъстваха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът по образованието Венцислав Христов.

В общинския КТД са отразени всички промени от новия отраслов КТД и от последния анекс към него.

Гарантирани са средствата и дейностите за поддържане и повишаване на професионалната квалификация на персонала в образователните институции, както и защитата на трудовите им права.

С общинския КТД са определени новите размери на минималните основни работни заплати, които са увеличени с не по-малко от 15 % за педагогическия персонал и с не по-малко от 10 % за непедагогическия персонал. За някои педагогически длъжности са договорени минимални размери на допълнителни трудови възнаграждения, по-високи от тези в Отрасловия КТД, а други са съобразени с Отрасловия КТД.

Регламентирано е, че увеличението на стандартите за делегираните от държавата дейности по образованието за 2021 г. се изразходва единствено и само за увеличение на индивидуалните работни заплати на заетите в системата на предучилищното и училищното образование педагогически специалисти и непедагогически персонал и съответните разходи за осигурителните им вноски за сметка на работодателя. При достигане нивото на увеличение на минималните основни работни заплати и на допълнителните трудови възнаграждения, страните по общинския КТД се задължават да договорят и по-големи увеличения, ако е наличен съответния финансов ресурс.

Така за последните 4 години се постига двойно увеличение на работните заплати на учителите или увеличение със 100 %, което беше регламентирано в програмата на правителството за мандата в областта на образованието.

В документа е регламентиран и по-голям размер на платения отпуск на педагогическия и непедагогическия персонал – с 2 дни повече от договореното в Отрасловия КТД.

С общинския КТД се гарантират и редица социални придобивки и дейности за работещите в образователните институции.

Постигнатите договорености дават основания на ръководството на Общината и на директорите на образователните институции да работят всеотдайно и да предприемат отговорни решения за развитието на общинската образователна система. Такова е решението за преминаване към задължително предучилищно образование в детските градини и за 4-годишните деца, считано от 01.01.2021 година.