depo1803161Няма да правя изводи, няма да соча имена и партии, ще говоря само с цифри, каза на пресконференция Павлин Иванов, изпълнителен  директор на общинската фирма Еко“ ЕАД. Иванов управлява обекта Регионалното депо за неопасни отпадъци от 1 април т.г. и направи интересни сравнения между едни и същи периоди за последните години. Оказва се, че (не)обяснимо депонираният боклук в депото е намалял значително.

Например за април и май т. г. количеството депониран отпадък в Регионалното депо за неопасни отпадъци е близо по 1400 тона месечно, съобщи Павлин Иванов.

Данните за същия период от изминалите години показват, че през май 2012 г.  в депото са влезли 2517 тона. През 2013 г. общо отпадъците са 5 565 тона (от тях 3103 тона софийски), тоест става въпрос за 2460 тона, уточни Иванов.

За 2014 г. влезлите в депото отпадъци са 2317 тона, за 2015 г. са 2455 тона (тук също има отпадъци от друга фирма), тоест ловешките са 1967 тона.

Обаче през последните два месеца т.г. отпадъците в депото се оказват с близо минимум 600 тона на месец по-малко. Изкарването на отпадъци в Ловеч става със същата техника, същите камиони и кантари, използва се същия софтуер, както при предишното управление, каза Иванов. Изводите всеки може да си направи сам, те не са в полза на гражданите. Защото за всеки тон отпадък се плаща първо такса за депониране и след това по два члена по Закона за управление на отпадъците се правят отчисления към РИОСВ – Плевен. Тези отчисления (около 60 лв. на тон ) са съществена част от разхода на една община.

Простата сметка показва, че става дума за 36 000 лв. за месец или  432 000 лв. за година.

На финала изпълнителният директор се обърна чрез медиите към хората от селата да не изхвърлят косена трева в контейнерите. Причината – един тон трева, транспортиран до депото, струва на  данъкоплатци 100 лв.

1 коментар

  1. Павлине ,съвсем обяснима си е разликата, в количествата.Когато депото се управлява от честен човек като теб ,лъсва истината за това ,как се е крало юнашки 20 години.Още много изненади очаквай 🙂

Comments are closed.