supportbg1609161В днешните условия на  пазарна ситуация без силно изразена колективна воля от страна на производителите, на държавната власт,  на местната власт на практика трудно бихме променили онези практики, които не са в интерес на местните производители. С тези думи кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова откри днес кръглата маса в кампанията  „Подкрепяме българското“. Днес в Ловеч гостува заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев със своя екип. Като част от събитието бе организиран разговор с производителите и базар на местни производители.

„Искаме да скъсяваме веригата между производители и потребители, да запознаем клиентите с качествата на българската родната продукция. supportbg1609162Търсим и даваме превес на местните производители. Ние говорим активно с бранша, но контактите на място са нещо по-различно и затова след трите презентации ще отговаряме на всички ваши въпроси“. Така се обърна към присъстващите в залата на Общинския съвет зам.- министърът Васил Грудев. След това в продължение на час той отговаряше на въпроси на присъстващите производители от животновъдството и растениевъдството. Още в началото беше поставен проблема за измененията в закона за собствеността и разпределението на субсидиите.

„Целта е да прекратим опитите за заявяване на пасища на ползватели, които нямат животни, каза Васил Грудев. Искаме да спрем ситуацията и практиката на хората, известни като „чертожници“, които заявяват пасища, без животни и получават субсидии. Няма да отстъпим от принципа да се субсидират само хора с пасища и животни“.

supportbg1609163Обсъдени бяха и въпроси като подготвяните закони, новата нормативна база, електронното подава на заявления и много други.

На откриването на самата кампания в 13 часа на площад „Екзарх Йосиф Първи“ присъстваха депутатите Антон Долапчиев и Иван Миховски, областният управител Ирина Митева, инж. Димитър Николов, директор на областната дирекция „Земеделие“ в Ловеч. Събитието бе придружено с фолклорен концерт на местни самодейни групи, сред които и група „Югла“ от село Йоглав.

Официалните лица посетиха всичките щандове на местните производители, опитаха от деликатесите и плодовете. Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите, подари на зам.-министъра  малини, собствено производство. На изложението има и трюфели от Угърчинско, но те не се продаваха.

Пътуващото изложение е инициатива на Министерството на земеделието и храните, стартира в началото на септември и обхваща всичките 28 областни градове.