А днес, кметът на община Ловеч Корнелия Маринова ще държи речи за делото на Левски и неговите завети!

Павлин Иванов

Преди години, бившият кмет Минчо Казанджиев, въведе за първи път практиката да се канят само избрани медии на пресконференции, а други да не бъдат допускани в сградата на Община Ловеч. Той прекрати и една полезна и добра практика – ежеседмично, всеки понеделник да се среща с медии. Но това беше само в рамките на неговата последна 1 година. Само!

Вчера, неадекватното поведение на Казанджиев БСП беше прието като наследство от текущият кмет Корнелия Маринова ГЕРБ и за втори път в публичната история, до пресконференцията не бяха допуснати всички желаещи медии, въпреки нашето настояване.

Поводът

Симон Милков, чрез неговият канал Шибанистан, вкараха и в националните новини съмненията за корупция, обоснованите предположения за нерегламентирана стопанска дейност извършвана от Община Ловеч чрез БД “Обреди”, съмнения за злоупотреби и приети две недобри наредби на Общински съвет Ловеч.

Предисторията

От близо две седмици, Симон Милков публикува видео материали относно дейността на кмета Маринова, работата на БД “Обреди” и проблемите свързани с погребенията в цялата община Ловеч. Кметът Корнелия Маринова, която от близо две години не желае да се среща с медии и не дава обичайните за всяко управление пресконференции, изненадващо, в 9.53 ч. на 17 февруари 2022 г. изпрати по електронна поща съобщение, в което се казва, че кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова ще говори по въпроси, повдигнати от траурните агенции в града.

Изненадата идва от факта, че Маринова няма позитивно отношение към медиите (без една) и прави всичко възможно да не оговаря на никакви съдържателни и важни за ловчалии въпроси свързани със сериозното количество нерешени проблеми в града и 34-те села в общината.

Изненада имаше и на входа на Община Ловеч преди пресконференцията. Униформени полицаи пред сградата. Общинска полиция, начело със зам. кмета по строителството Даниел Колев, началници и охранители, бяха подредени на стъпалата във фоайето на сградата, в която се помещава и Корнелия Маринова.

Ще отворя една скоба.

Като представител на медия съм бил на стотици събития – идване на председатели на Народното събрание, премиери, Цар, президенти, министри, посланици, сериозни бизнесмени, военни. Лично аз, нито веднъж не съм виждал толкова демонстративно присъствие на мъже охраняващи някого. Никога!

На масичката на общинската охрана имаше списък на медии. Някой с имена на журналисти, други само с публично известното име на медията. Над 100 имена. Оказа се, че това са поканените медии и кмета Маринова е очаквала да дойдат над 100 медии. Но е пропуснала човека, който вдигна по неговия своебразен начин толкова много шум и привлече по много ефективен начин светлината на прожекторите към дейностите на местната власт. Още повече, хората гледали видеата му са стотин хиляди.

Зам. кмета по строителството и бивш полицаи – Даниел Колев, не можа да обясни има ли заповед регламентираща нов ред за влизане в сградата на Община Ловеч, която сграда е публична. Не можа да обясни какво е провокирало това сериозно присъствие на охранители. Не пожела да каже как са избрани медиите. Не можа да каже как би допуснал журналист от Канал 3 например, след като няма име и акредитация. Но обясни, че за да стигнем до залата на Общински съвет, която е на вторият етаж, трябва да минем по точно определен маршрут, вътре, в самата Община! Колев каза, че трябва да минем по по-краткия, според него, път до мястото на пресконференцията, през тъмните коридори покрай данъчната служба. Само че, по-краткият път е по главните стълбища, покрай кабинета на кмета Маринова. Лично аз, избрах този маршрут.

Знам, че всички сте гледали видеата от вчера, както и живото предаване и сте придобили представа за случилото се. Но то, продължи в залата на Общински съвет, където също имаше охранители.

Макар Симон Милков да не беше допуснат, очевидно някой е разпоредил кмета да бъде охраняван и на самата пресконференция. Това, никога не се е случвало!

Попитах кмета Маринова защо не е допуснат Симон Милков. Тя обясни, че са поканени само представители на медии, а той, според нея, няма медия. Истината е, че и кмета по строителство е полицаи и няма подходящо образование за поста си, но все пак Даниел Колев отговаря и за строителството.

Истината е и че уволненият от Маринова нейн много близък до скоро зам. кмет по финансите Цветан Георгиев е завършил телекомуникации и няма подходящо образование за да се занимава с бюджет, ни и той години наред се занимаваше с несвойствена за него дейност. Нелепи обяснения!

В следваща публикация ще прочетете не какво казва в официалното си съобщение от вчерашната пресконференция кметския ПР, а реално какво беше попитана и какво отговори текущия кмет Корнелия Маринова.

За съжаление, с поредно неадекватно действие, кмета на община Ловеч Корнелия Маринова посрами града пред десетки хиляди българи.

Тя и нейният зам. кмет по строителството Даниел Колев, заедно с полиция и внушителен брой общинска охрана, бяха организирали вчера в сградата на Община Ловеч необяснимо посрещане за медиите, достойно за отговор на заплаха от размирици или терористичен акт.

Какво точно се случи на входа на Община Ловеч, може да видите ТУК