На 5 октомври Планинската спасителна служба (ПСС) – отряд Ловеч, ще проведе алпийска демонстрация по спасяване на хора от висока сграда. Домакин на акцията ще е областната администрация. Поводът е 60-годишнината на ловешкия отряд на ПСС.

Ще бъдат показани основните способи на работа – алпийски тролей, прихващане на човек и свалянето му, както и евакуиране от покрива на сградата чрез алпийски репел.

Досега отрядът е правил подобна демонстрация три пъти. Целта е да се популяризира планинското спасяване в градска среда, коментира началникът на отряда Светослав Генков. Той припомни, че още през 1987 г. при строежа на сградата на областната администрация планински спасители са изпълнили за първи път у нас алпийски десант върху висока сграда с вертолет.

Годишнината в Ловеч ще бъде отбелязана още с фотоизложба, която ще бъде открита на 27 октомври в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“. Вече е издаден и юбилеен календар със снимки от последното десетилетие от живота на отряда. А през юли т.г. е проведена алпийска експедиция в Алпите.

В четвъртък демонстрацията започва в 17 ч., като предния ден ще бъде проведена тренировка. На 6 октомври събитията за годишнината продължават с демонстрация по катерене на изкуствената стена срещу Богоявленския мост, като ще бъде показана и екипировката за планинско спасяване.

В нарядния списък на ловешкия отряд са 12 планински спасители доброволци, квалифицирани и атестирани, на възраст от 35 до 65 години.