Във връзка с програмата на Община Ловеч, свързана с Дни на европейското културно наследство, екипите от Регионалния исторически музей,  Държавен архив Ловеч и Художествената галерия, подготвят временна изложба „АЛЕКСАНДЪР БАТЕНБЕРГ – ПЪРВИЯТ КНЯЗ НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ“.

Изложбата ще бъде открита на 4 септември от 17,30 ч. в Художествена галерия в Ловеч и ще е отворена за посетители до 30 септември 2019 г.

Изложбата е от 17 броя постери, представящи:

Монархическата институция на Княжество България (1879-1946),

Държавният глава на Княжество България,

Александър Йозеф фон Батенберг,

Княз на Българското княжество (1879 – 1886 г.),

Последни години

Документи, свързани с Княз Александър І Батенберг, съхранявани в Държавния архив в Ловеч.

Регионалният исторически музей ще представи движими културни ценности – ордени и нагръдни знаци с лика на Княз Батенберг и Конституцията на Княжество България от 1879 г.

Националният исторически музей гостува с поднос, подарен на Княз Александър І Батенберг от ловчанските жители на 25 юни 1879 г. Този поднос, заедно с още два, подарени на Александър І Батенберг от жителите на Русе и Берковица, както и най-известният оригинален портрет на Александър Батенберг от художника Карл Дилиц, са откупени от българската държава, представлявана от министъра на културата Боил Банов през януари 2019 г. във Виена.