Ивелин Иванов, Ротари клуб Ловеч

Проф. д-р Параскев Стоянов е роден на 30 януари 1871 г. в гр. Гюргево, Румъния, в семейството на българския търговец Иван Стоянов и немкиня Габриела фон Валтер. Завършва известния Букурещки лицей „Св. Сава”, след това учи в медицински университети в Румъния, Франция, Швейцария. Дипломира се във Вюрцбург, Германия през 1895 г..

На 24 ноември 1895 г. д-р Параскев Стоянов е назначен за и.д. ординатор (лекар, завеждащ отделение) в Ловешката болница.

От октомври 1897 г. следват 2 години специализации във Франция и Германия.

От 16.07.1900 г. до 29.07.1902 г. – цели две години отново е на служба в Ловеч като старши ординатор в хирургическото отделение в болницата.

В Ловеч се жени за рускинята Нина Лейн и има две деца, родени в Ловеч – Аркадий (1896 г.) и Лидия  (1901) (Аркадий Стоянов е известен професор в Софийската политехника). Заради безграничната си любов към Ловеч, на дъщеря си Лидия прибавя като второ име древното наименование на града Мелта.

Всестранно надарена личност. Владее 11 езика.

Проф. д-р Стоянов оставя трайна следа в нашия град не само с работата си на лекар-хирург, но и с активното си участие в обществения живот на Ловеч.

Не случайно ловчалии го считат за свой съгражданин.

В съхранено в Държавен архив Ловеч завещание е записано: „…след смъртта ми на една книжка с туш в сърцето да се напише името „Ловеч”, защото това име е записано в сърцето ми. В Ловеч именно започнах медицинската си кариера, там се ожених, там са родени децата ми, там започнах и своята обществена кариера с написване историята на гр. Ловеч, драмата „Т. Кирков”, там основах паметник на възстанниците, там почнах всичко и с делата си там мога да се похваля.”

Болницата в Ловеч носи името на проф. д-р Параскев Стоянов – МБАЛ „Проф.д-р Параскев Стоянов“.

През 2014 година по идея на инициативен комитет за огромния му принос в развитието на медицинската наука и за всестранната му обществена дейност е удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на гр. Ловеч.

Ротари клуб Ловеч, във връзка със 150 годишнината от рождението на проф. д-р Параскев Стоянов и с единодушното решение на Общинския съвет, ще постави паметна плоча в кв. Вароша на площад Т. Кирков.

 

Използвана литература:

Бойчо Бойчев, Салватор Израел – „Параскев Стоянов“, Медицина и физкултура, 1971 г.

Пенка Чернева, „Ловчански приноси“, Инфовижън- Ловеч, 2018 г.