akciqpolice1905144Целта е ограничаване на причините и условията за пътно-транспортни произшествия с деца по време на лятната ваканция . Акцията ще се проведе в цялата страна за времето от 1 до 30 юни.

Планирано е засилено полицейско присъствие в дните, в които са ученическите празненства за края на учебната година, както и в дните, в които официално се закрива учебната година (30/31. 05. 2014 г., 13/15. 06. 2014 г. и 30. 06. 2014 г.). При контрола ще се акцентира върху спазването ограниченията на скоростта в районите на учебните заведения; предимството на пешеходците; управление на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; използването на защитни каски, обезопасителни колани и обезопасителни системи за превозване на деца.Проведени са и срещи с училищните ръководства, с цел получаване на актуална информация за набелязаните празнични мероприятия и координиране на съвместни действия във връзка със закриването на учебната годината. Уточнени са и датите на заключителни 15-минутни беседи по пътна безопасност с ученици във възрастови групи 5 – 6 клас, 7 – 8 клас и 9 – 11 клас или в други подходящи формати.

По време на беседите акцента ще бъде поставен върху правилата за безопасно поведение на детски площадки и игрища в близост до оживени улици; използването на пешеходни пътеки и други съоръжения за пресичане на натоварени кръстовища; придвижване в участъци, където няма или не може да се използват тротоарни площи; управление на велосипеди и други детски приспособления за возене или пързаляне – скейтбордове, ролери и др.; правилно поведение при пътуване в автомобил на родители, близки или познати и др.

Предвижда се и завишаване на контрола по отношение на неправомерното управление на мотопеди от неправоспособни водачи, в това число малолетни и непълнолетни, в малките населени места, както и в курортните комплекси.
Като превантивна мярка , при връчване на свидетелства за управление на нови водачи, задължително ще се включва и темата за ефекта от ползването на обезопасителните колани и системи за превозване на деца, на защитните каски, както и за налаганите санкции за нарушения на водачите и пътниците.

ИНФОРМАЦИЯ

За деца участници в ПТП на територията на ОД МВР-Ловеч през лятото на 2013г. и първите четири месеца на 2014г.

 

През лятото на 2013г. – периода 01.06. – 30.09. на територията на област Ловеч са регистрирани 352 ПТП, от които 74 тежки, при които са ранени 99 и 5 убити участници в движението. Загинало е едно дете, като пътник в лек автомобил, а 11 са били ранени. 5 са пострадали като пътници в лек автомобил, 5 като пешеходци и 1 велосипедист.

От началото на настоящата година до 30.04., регистрираните от органите на „Пътна полиция” ПТП са 278, като тежките са 46, загиналите 10, а ранените 50. Загинали са 12 годишен пешеходец и 14 годишен пътник в лек автомобил, управляван от неправоспособен водач. Ранени са и 2 деца – пътници в лек автомобил.

Основно вината за настъпване на ПТП е нарушение на водача на ППС – над 93%. Основните нарушения на водачите, причина за настъпване на ПТП са: несъобразена скорост – 46%, отнемане на предимство – 14%, неправилни маневри – 11%, неспазване на дистанция – 10%, неправилно движение назад – 10% и други.

По вина на неправоспособен водач през първите четири месеца на 2014г. са възникнали 5 ПТП, при което е убит 1 и ранен 1- пътници в МПС. При осъществяване на контролна дейност са санкционирани 116 лица, управляващи МПС без да притежават необходимата правоспособност.