На среща в Ловеч ще бъдат обсъдени възможностите за създаване на услуги за подкрепа на пострадали от домашно насилие на територията на областта. Тя ще се проведе с домакинството на областния управител инж. Светослав Славчев, поканени са кметовете на осемте общини.

Срещата е по предложение на Фондация „Асоциация Анимус“, неправителствена организация, работеща в подкрепа на пострадали от насилие и уязвими лица, с 28-годишен опит в създаването на социални услуги за подкрепа на жертви на домашно насилие, сексуално насилие и трафик. Към момента организацията управлява националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие 0 800 1 86 76, финансирана от Министерството на правосъдието. Експерти от Фондацията са участвали в създаването и ревизирането на Закона за закрила на детето, Закона за защита от домашно насилие и Закона за социалните услуги. През последните пет години Фондацията е провела редица обучения за взаимодействието между институциите и има пряко наблюдение по прилагането на нормативните актове, свързани с превенцията и защитата от домашно насилие на територията на цялата страна.

По време на срещата в Ловеч ще бъде обсъдена актуална информация за случаите на домашно насилие в областта, както и дали пострадалите търсят подкрепа, ползват ли социални услуги, как се работи по тези случаи, къде биват насочвани. Ще се изясни необходимостта и ще се обяснят възможностите за регионално и държавно финансиране съгласно различните действащи нормативни актове за създаване на социални услуги.

Срещата ще се проведе на 28 април (10:00 – 13:00 ч.) в областната администрация.