На пешеходната зона пред Община Ловеч от 15 март е подредена изложба под наслов „Слънчевите лица на град Ловеч“. Изложбата се осъществява под патронажа на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и е посветена на 21 март – Международният ден на хората със Синдром на Даун.

Фотосите са направени от младата фотографка Йоана Цачева, която за пореден път показва своя талант във фотографията. През август м. г. на същото място тя представи „Бебетата на Ловеч“.

Сега в обектива са деца и младежи на различна възраст със Синдром на Даун. Целта на фотопроекта е да  покаже, че те са неразделна част от живота на всички хора в обществото и имат право да бъдат уважавани и обичани, да се насладим на тяхната красота, на прекрасните им усмивки, непринуденост и душевна чистота.

Слънчевите лица на Ловеч. Те са ярки! Те са цветни! Те са усмихнати! Чисти, неподправени и слънчеви! Светът е шарен, а те са прекрасни! Погледнете ги, хората със Синдром на Даун! Очи – изпълнени с любов, надежда, доброта! Чудото на живота – винаги до нас и винаги за добро!

Синдромът на Даун е състояние, което се дължи на една допълнителна хромозома в 21-ата хромозомна двойка. Хората с този Синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46. На всеки 700 новородени деца едно е със Синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 деца с генетичната аномалия.

Изложбата е осъществена със съдействието и подкрепата на Община Ловеч, Сдружение „Синдром на Даун – България”,  Печатница „Дъга“ и може да се види до края на март.