На заседание на Областния съвет за намаляване риска от бедствия беше отчетено състоянието на изкуствени и естествени водоеми, речни корита, дерета и канализационна инфраструктура в урбанизирана и извън урбанизирана територия в област Ловеч. Заседанието се води от областният управител Дора Стоянова, която е и председател на Съвета. Съвещанието е свикано на основание заповед на министър-председателя на Република България Димитър Главчев. Събраните данни са обобщени и изпратени в срок на Министерски съвет.

Актуалната обстановка за извън урбанизираните територии докладва секретарят на Областния съвет за намаляване риска от бедствия – Христо Троански. Предоставената информация е на база извършени проверки през текущата година на 42 язовира и отводящи дерета, до 500 метра след язовирната стена, в осемте общини на област Ловеч. Изводът е, че има създадена добра организация и са предприети мерки и действия за поддръжка и стопанисване на язовирите и съоръженията към тях. От междуведомствена комисия са проверени и 24 речни корита в извън урбанизирана територия.

 

За урбанизираните територии докладваха кметовете и представителите на общините Троян, Ябланица, Луковит, Летница, Тетевен, Угърчин и Ловеч. В заседанието не участваха представители на община Априлци, няма и внесен от тях доклад.

По време на заседанието беше отчетен и напредъка по започналата процедура по актуализиране на общинските плановете за защита при бедствия. До края на годината предстои да бъде изготвен Областният план за защита при бедствия на област Ловеч за периода 2025-2029 г.