Изложението на културните и творческите индустрии ще се проведе от 12-ти до 14-ти април в 7-милиьонния китайски град Нинбо

Иван Чакъров: „Доверието, което ни гласуват нашите китайски партньори  за мен не е  изненада“
 Директорът на Китайския културен център (ККЦ) в София г-н Ту Сюесон, заедно с Ю Лу – директор Организиране на събития при ККЦ, посетиха Националното изложение-Орешак, за да обсъдят с  управителя на Националното изложение, предстоящото участие на Изложението в четвърто китайско изложение на културните и творческите индустрии, което ще се поревде в гр. Нинбо. На срещата присъства и Кмета на Община Троян Донка Михайлова.

Поканата, Националното Изложение да представи България на този международен форум, получихме  малко след посещението на Кмета на Троян Донка Михайлова и управителя на Изложението Иван Чакъров в Китайското посолство в София, във връзка с предстоящия международен Фестивал на занаятите и изкуствата, който ще се проведе в началото на месец май 2019 година в Националното Изложение-Орешак.  Китай е традиционен партньор в провежданите през годините в изложбения комплекс международни културни събития. Това личи и от дарените китайски предмети на изкуството, които са част от фонда Приложно изкуство на народите.  „Доверието, което ни гласуват нашите китайски партньори  за мен не е  изненада, а естетсвен резултат от усърдието, с което в последните години съвместно с Община Троян  работихме за възтановяване на междунарадните контакти и утвърждаването на  Националното Изложение като европейски  културен  център“, каза управителя на Изложението Иван Чакъров.

   Изложението на културните и творческите индустрии ще се проведе от 12 до 14 април 2019 г. в седем милионния китайски  град  Нинбо. На площ от 150 кв. м. ще бъдат представени богатите културни традиции на България. Целият български щанд, който ще включва и фирма от Варна, ИТ фирми от София и Пловдив и Троянска делегация – като представител на държавата, ще се разполага на 300 кв. м. Изложението е под патронажа на Министерство на културата и туризма на КНР, организира се от Общината на град Нинбо и държавната асоциация за промотиране на културата на провинция Джъндзян. Основната му цел е в инициативата „Един пояс, един път“ и рамката 16+1 да създаде необходимите условия за развитието и сътрудничеството в областта на културата и културната индустрия между Китай и държавите от Централна и Източна Европа. През миналата година изложението е привлякло над 715 хиляди посетители и над 3500 участници.