Ловеч винаги се ценил своите творци, своите художници и за нас е особено удоволствие да ви посрещнем. Това каза кметът на общината Корнелия Маринова при откриването на изложбата от Националния пленер „Синя зона 2020“. Събитието стана на 7 юли вечерта пред Ловчанското читалище „Наука 1870“ с участието на Общинския духов оркестър с диригент Тотко Рогашки. Тази година участват седем художника – двама са от Ловеч, двама от София, и по един от Велико Търново, Добрич и село Терзийско.

Най-радостното е, че сме навън в градината и не сме „маскирани“, каза при откриването организаторът художникът Тихомир Витков, който благодари на общината за разбирането и подкрепата. Припомняме, че когато събитията се провеждат на открито, носенето на санитарни маски срещу коронавируса не е задължително.

Кметът Корнелия Маринова подчерта синхрона в мерките между Ловеч и Париж:

„Движим се синхронно по отношение на спазването на санитарните мерки, тъй като тази седмица отвориха и Лувъра. Така и ние утре (днес 8 юли – бел. ред.) тържествено ще именуваме нашата галерия на името на проф. Теофан Сокеров, ще открием и изложба с негови творби. Тези събития са част от нормализирането на културния живот по време на пандемията.“

Кметът на Ловеч се обърна към публиката за да аплодират участниците в пленера. След това, заедно с директора на ХГ Валентин Узунов и Тихомир Витков, разгледа изложените картини. Повечето от тях черпят вдъхновение от красотата на Стария Ловеч.

Пленерът се провежда за 14-и път, началото е дадено през 2006 г. Изявата е в подкрепа на художниците с увреждания и това е ясно доказателство, че общината има грижа и за тези творци.