Във връзка с предстоящото начало на новата учебна година Народно читалище „Пробуда – 1926 г.“ – с. Йоглав, приключи заниманията с деца и ученици през лятната ваканция с инициативи за затвърдяване на знанията за безопасно движение по пътищата (БДП) и правилно пресичане на уличното платно. В читалищната библиотека децата гледаха презентации по БДП, изработваха мини пътни знаци, сглобяваха пъзели пътни знаци, пяха песни за „зебрата“ и светофара.

Последното занимание се проведе днес,  12 септември, на открито, в реална пътна ситуация, до пешеходната пътека на центъра на Йоглав, която е на главен път с изключително интензивно движение  и „недисциплинираните“ шофьори не я зачитат като пътна маркировка. Затова мотото на акцията беше:  „Внимание, шофьори – деца по „зебрата“.

Разрешение за събитието беше поискано от началника на Районното управление – Ловеч, главен инспектор Златин Михайлов, който разпореди присъствието на служители на МВР, за да контролират движението и да подсигурят безопасно провеждане на инициативата.

Денят започна с освежаване на пътната маркировка от фирма „Еко“, със съдействието на Община Ловеч.

Партньор на читалището в организацията и активен участник беше и кметът на село Йоглав Анелия Ангелова. Читалищното настоятелство подсигури сигнални жилетки за всички деца, бяха изработени различни тематични постери и големи фигури на деца, държащи предупредителен знак „пешеходна пътека“.

Внушителната колона от двадесетина малки пешеходци тръгна, придружавана от ръководителя Еленка Щерева и кмета Ангелова. Полицаите следяха за безопасното поведение, а шофьорите спираха и даваха път на детската група. Последва поставянето на нарисуваните детски фигури на предварително монтирани стойки. Наоколо се трупаха  десетки минувачи да видят този необичаен тренинг, който беше не само упражнение за децата, а по-скоро предупреждение към шофьорите да спазват правилата и да пазят пешеходците.

Тази детска акция може би ще бъде един успешен „урок“ за водачите на МПС, считат организаторите.

Като награда за пешеходната демонстрация на живо децата получиха подарък – голяма торта с тематична картина от сладкарница „Фаворит“ – Ловеч.