Равнището на регистрирана безработица в областта отбелязва ръст спрямо юли с 0.2 п.п., като през август е 6.8%[1]. На годишна база се наблюдава спад с 0.7 пр. пункта, съобщават от ДРСЗ-Ловеч.

  • Най-ниска е безработицата през август в община Троян – 3.5% и община Априлци – 3.7%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – 15.9% и   Ябланица – 21.1%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Ловеч – 4.1%, в Летница – 8.4%, в Тетевен – 10.1% и в Луковит – 14.9%.  

Само общините Троян, Ловеч и Априлци са под равнището на безработица за страната за м.август – 4.3%.

Общият брой на безработните, регистрирани в бюрата по труда от област Ловеч бележи минимален ръст през месец август. В края на август регистрираните безработни в бюрата по труда от Ловешка област са били 3 811, което е с 117 лица повече от юли. На годишна база се отчита спад с 362 лица.

През месец август за ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда са се регистрирали нови 464 безработни лица, като броят им е със 42 по-малко спрямо юли и с 29 повече от броя на новорегистрираните през август 2021 г. Освен тях, други 17 души от групите на търсещите работа заети и 2 пенсионери са се регистрирали в бюрата по труда.

Постъпилите на работа безработни през август са 237, което е с 22 по-малко в сравнение с миналия месец и с 134 лица по-малко в сравнение със същия период на миналата година. 88.6% от започналите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 26.6%, следвани от търговията – с 10.5%, хуманно здравеопазване и социална работа – 6.8%, административни и спомагателни дейности – 6.8%,  държавно управление – 6.3%, хотелиерство – 5.9% и др. Работа чрез бюрата по труда започнаха 5 заети лица и 5 пенсионери.

27 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 6 по мерки за заетост, 11 по програми за заетост и 10 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР).

В края на летния сезон заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 164. Преобладаващо свободни работни места в реалната икономика са заявени в образованието (36.2%), търговия (21.0%), преработваща промишленост (14.9%), хотелиерство (11.2%), следват административни и спомагателни дейности (7.2%), държавно управление (5.1%), хуманно здравеопазване (1.4%) и др.

Най-търсените професии през месецa са: работници по събиране на отпадъци; преподаватели; работници в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработваща промишленост; помощници при производството на храни; продавачи; персонал, полагащ грижи за хората; работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; оператори на стационарни машини и съоръжения и др.