През март 2021 г. броят на започналите работа безработни е със 112 повече спрямо предходен месец, като достигна 556. 3 лица от групата на пенсионерите и 1 от учащите също са намерили своята нова работа чрез бюрата по труда, съобщават от ДРСЗ-Ловеч. Въпреки наложените ограничения и затваряне на дейности поради COVID-19 пандемията, търсенето на труд през месеца се увеличи.

83.8% от започналите работа през м.март са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 28.4%, следвани от търговията – 13.5%, хуманното здравеопазване и социалната работа – 7.9%, хотелиерството и ресторантьорството – 7.4%, държавното управление – 7.4%, строителството – 5.4%, селско, горското и рибното стопанство – 2.5% и др.

90 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 24 по програми и мерки за заетост и 66 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на общо 550 лица, като само през м. март са сключени трудови договори с нови 61 безработни.

9.4%[1] е равнището на регистрирана безработица в Ловешка област през м.март 2021г. Отчита се намаление от 0.5 пр. пункта спрямо предходния месец, както и спад на годишна база с 1.6 пр. пункта. В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са били 5 248, което е с 282 лица по-малко от февруари. На годишна база се наблюдава намаление с 875 лица.

Най-ниска е безработицата през март в община Ловеч – 5.4% и Община Троян – 5.4%. Най-висока е безработицата в общините Угърчин – 25.3%, Ябланица – 24.3%. Останалите общини са с равнище на безработица – в Априлци – 7.2%, в Тетевен – 14.1%, в Луковит – 18.1% и в Летница – 18.8%.

В бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 492 безработни лица, кoeто е с 42 лица по-малко в сравнение с февруари и с 305 по-малко от броя на новорегистрираните през март 2020 г. Други 7 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери, също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

За запазване на заетостта продължават да работят антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта – добре познатите вече „60/40” и проект „Краткосрочна подкрепа за заетост в отговор на пандемията от COVID-19” по ОП РЧР. През месец март близо 1300 заети са били подкрепени по тези мерки. Мярката „Запази ме”, финансирана по ОП РЧР и финансовия механизъм React-EU, за подпомагане на заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности с цел овладяване на пандемията от COVID-19, осигури през месеца средства на близо 500 заети лица.

Нараства търсенето на работна сила, като заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 360 или с 35 (с 10.8%) повече от предходния месец. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (58.3%), следват административните и спомагателните дейности (7.5%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (6.1%), държавното управление (5.3%), хуманитарно здравеопазване (5.0%), хотелиерство и ресторантьорство (3.3%), селското, горското и рибното стопанство (2.5%) и др.

Най-търсените професии през месецa са: монтажници; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селско, горско и рибно стопанство; водачи на МПС и подвижни съоръжения; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; персонал, полагащ грижи за хората и др.

[1] Равнището на безработица се определя като дял на регистрираните безработни лица от икономически активното население на възраст 15-64 г., установено при Преброяване 2011 г.