Павлин Иванов

Потвърдените случаи на Covid-19 в световен мащаб вече са над 9 милиона души. Починалите от усложненията са 471,027, а възстановени са 4,850,475 души. В критично състояние са 54,740.

След САЩ, където има 2,356,715 заразени, вече и Бразилия премина психологическата граница от 1 милион потвърдени случая. Най-много починали има в САЩ – 122,248, Бразилия – 50,659 и Великобритания – 42,632. И в трите държави, техните правителствени лидери се отличаваха със силно скептично отношение към опасността и техните мерки за противодействие на пандемията бяха задействани твърде късно.

Интересни са данните за болестта на база 1 милион население.

Изключвайки мини държавите, най-много заразени в Европа по критерии потвърдени случаи на милион население има в Испания, Беларус и Швеция. По отношение на починалите по този критерии на стария континент, най-пострадали са Белгия, Великобритания, Испания, Италия и Швеция.

Къде се намира България?

По отношение на смъртността на милион население, България е на 69-то място в света и 35-то в Европа с 29 починали на 1 милион население.

По отношение на потвърдените случаи на разпространение на заразата, България е на 101-во място в света и на 45-то място в Европа. След нас има само 3 държави – Унгария, Гърция и Словакия.

Статистиката показва, че през огромната част от времето на пандемията, България е успяла да опази гражданите си в голяма степен както от разпространението на Covid-19, така и при опазване на човешки животи.

Разбира се, последните 10 дни в страната показват съвсем друга тенденция на сериозно и устойчиво нарастване на заразяването и смъртността.

Само за последните 7 дни потвърдените случаи в страната са 615 души. Починалите за същия период са 52.