Над 70 % от всички разгледани от Окръжен съд – Ловеч дела през 2021 г. са решени за по-малко от 3 месеца. Това е един от изводите в годишния доклад за дейността на съдилищата от ловешкия съдебен район. На 11 март 2022 г. председателят на Окръжен съд – Ловеч Магдалена Станчевска запозна присъстващите журналисти от национални и регионални медии с основните показатели, по които се отчита състоянието и работата на съдилищата в Ловешка област. Данните сочат, че за поредна година Окръжният съд запазва високо ниво на ефективност и качество в правораздаването.

Председателят на Окръжен съд – Ловеч подчерта, че и през миналата година, както и през 2020-та, съдът не е спирал работа заради пандемията от COVID – 19. Освен това специализацията на съдиите в ОС – Ловеч в наказателни, граждански и търговски състави, както и натовареността им, която е средна за страната (по данни на ВСС за първото полугодие на 2021 г.), им дават възможност да отделят по-голямо внимание на подготовката на делата и да вземат необходимите мерки за по-бързото им решаване в разумни срокове.

Това, което докладът не отчита, е допълнителната работа, която магистратите извършват, обясни Магдалена Станчевска. Освен в разглеждането на собствени дела, съдиите участват и в състава на други дела, по които са определени за членове. Допълнително следят промените в законодателството и практиката на ВКС и следва да познават и прилагат не само националното законодателство, но и практиката на Съда на ЕС и Европейския съд за правата на човека. Всички тези фактори са предпоставка за постановяването на качествени и обосновани съдебни актове.

През 2021 год. в Окръжен съд – Ловеч са постъпили 1 255 дела, което е с 68 по-малко в сравнение с 2020 г. Общо разгледаните (постъпили и висящи) дела са с 1 по-малко от предходната година – 1 544. Като първа инстанция съдът е разгледал 743 дела, а като въззивна – 801.

При гражданските първоинстанционни дела се отчита увеличение на разглежданите дела – с 5 повече. Със същия брой по-малко са търговските дела.