OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За първи път бе връчена новоучредената награда от “Хоро под Стратеш” на името на   Нено Щрегарски – основател на събитието и на читалище НЧ “Зорница-2010 г.“, което днес  носи неговото име. Носител стана школата за български народни хора „Еремия“ от София, Самият приз е изработена от скулптора Спас Дочев, а  статуетка се връчва за особен принос към създаването и организирането на фестивала и за съхраняване на фолклорните традиции.

Над 600 танцьори от шест града участваха във фолклорния празник “Хоро под Стратеш“, който се проведе в събота с дефиле и две надигравания – на площад “Екзарх Йосиф Първи“ и на площад „Тодор Кирков“.  Хорото се организира за пета поредна година от читалище “Зорница-2010 г. Нено Щрегарски“, с подкрепата на Община Ловеч.

Поздравителен от името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова прочете заместник-кметът Цветан Георгиев.

Градът -домакин се представи с два клуба – „Ловеч“ и „Фолклорци“. Имаше групи още от София, Троян, Априлци, Стара Загора, Плевен. Най-многобройни бяха от „Еремия“ – около 270 танцьори. По стечение на обстоятелства тази година нямаше международно участие.

Близо два часа продължи празникът. Всяка група  изигра по две или три хора. Накрая имаше общо хора, в което се включиха и граждани.

Проявата нямаше конкурсен характер, но всеки участник получи грамота от организаторите. Водещ на шоуто Юлия Близнакова.