Павлин Иванов

Тази сутрин точно в 9.00 ч. пред сградата на ловешкия затвор на протест излязоха надзиратели и служители на затвора. Техните искания са за подобряване условията на труд, връщане на 24-часовият режим на работа и запълване на щатните бройки. Синдиката настоява за незабавно и безусловно прилагане на принципа на „НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ“ към всякакви прояви на агресия към персонала в различните направления на дейност в местата за лишаване от свобода, арестите, Главна дирекция „Охрана“.

Протестът е организиран от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ).

Надзирателите издигнаха плакати:

“Уморихме се от реформи на наш гръб”, “Промяната в графика = занижена сигурност” и “Кога ще чуете и нашето мнение?”.

Отново сме тук, този път не заради заплати, а заради режима на работа, каза Председателят на Синдикалното дружество в Ловеч Нейко Комитски. Основно ни искане е за връщане на стария, доказан във времето режим на работа. Специално за Ловеч, 24 часовият режим на работа, който отпадна, е много важен. С новият режим, хората ни освен, че трупат умора, защото идват повече дни на работа, имаме над 30 човека, които са от други населени места и пътуването допълнително ги натоварва. Това е двойно повече пътуване. С годините умората се натрупва, има хора, които няма да издържат и ще напуснат и ще трябва да се назначат нови хора.

Обучението на нови служители не става бързо, каза Комитски. За да стане добър служителя, трябва да минат поне 5 години.

Исканията ни са отправени към Министъра на правосъдието Крум Зарков. Служителите на затвора искат тяхното мнение да бъде чуто.

24-часовият наряд не е нехуманен, както твърдят в министерството. Ако беше такъв, нямаше тези хора да излязат на протест, каза още Председателя на ловешкото синдикално дружество. Отделно от това, надзиратели прибягват до възможностите дадени от Кодекса на труда и се възползват от възможността да ползват отпуски за отглеждане на дете. И това се случва сега, при новия режим на работа, докато при 24-часовия не се е случвало. Хората ни искат да са до семействата си.

Надзирателите и служителите на затвора настояват исканията им да бъдат чути и да бъде върнат стария режим на работа, доказал се във времето като ефективен и работещ.