Награда за гражданско участие в категория „Взаимодействие в извънредното положение“ беше връчена на Община Ловеч, по време на Национална среща и Биенале на гражданското участие 2021 (24 и 25 ноември). Община Ловеч се включи през 2020 г. в проект „Вход за граждани – ФГУ за подобряване на обществените консултации в общините“, изпълняван от Форум Гражданско Участие, в партньорство с Български център за нестопанско право.

В рамките на проекта беше разработен механизъм за формиране на мрежа от доброволци в общината, разработи се и в последствие беше приета от Общински съвет- Ловеч,  Наредба за обществените консултации. Служители на общинска администрация и на местния партньор сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ участваха в обучение за провеждане на он-лайн обществени консултации, като впоследствие организираха такава, а през месец октомври 2021 г.

Община Ловеч стана една от седемте общини в България, в която се измери Индекс на гражданското участие за периода 2019-2021г., като предприетите действия целят подобряване на качеството на обществените консултации и повишаване на гражданската култура и обществена активност чрез въвеждане на работещи модерни механизми.

Награда за гражданско участие в същата категория получи и сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч, който е местен партньор по проекта.Повече информация за събитието можете да намерите на интернет страницата на Форум за гражданско участие https://www.fgu.bg/ и в мрежата на Facebook Форум Гражданско участие/ Citizen Participation Forum.

Националната среща с Биенале на гражданското участие се проведе на 24 и 25 ноември 2021 г., като инициатива на неформалната Коалиция за опазване и разширяване на гражданското пространство в България между едни от най-големите мрежи и граждански организации в страната: Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, НПО портал, Платформа АГОРА, WWF България и Български червен кръст. През 2020 г. коалицията продуцира документалния филм „Ново начало – себе си в другия“ (реж. Николай Василев), с който бяха разказани историите от времето на извънредното положение у нас през пролетта на изминалата година за дейността на пет български граждански организации, една от които местния партньор сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“. Дейността на коалицията е подкрепена от Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа.