Павлин Иванов

Днес Отделението по неонатология в МБАЛ “Проф. д-р Параскев Стоянов” получи ново дарение. Модерен кувьоз за близо 12 000 лв. е от ловешки ротарианци и други дарители, сред които е и Директора на болницата в града. Апаратурата вече е инсталирана в отделение на д-р Петя Станчева. Инициативата е на „Ротари“ в Ловеч, като от орагнизацията са събрали средствата на благотворителен бал.

Д-р Станчева сподели, че новият кувьоз осигурява изключително комфортни условия за грижа и лечение на недоносените бебета, наподобява майчината утроба с температурата и влажността, които осигурява. Изключително удобен е и за персонала, които за съжаление намалява. Седем са новите кувьози, но при нужда се използват и по-старите, като отделението разполага общо с 12.

Началникът на Отделението по неонатология д-р Станчева благодари за поредното дарение направено за недоносените деца, които преминават през областната болница. Отделението вече разполага с достатъчен брой модерна апаратура и кувьози, чрез които се осигурява много по-високо ниво на лечение и мониторинг на малките жители на област Ловеч, имащи нужда от специализирани медицински грижи.

От началото на годината недоносените бебета са десет. През миналата година през Неонатологията са преминали 204 деца, 40 от които недоносени. Тенденцията е към увеличаване на недоносеността. “Напоследък майките идват без изследвания, непосещавали женска консултация, ненаблюдавани, необгрижвани. Има родени бебета в нестерилни условия, т. е. в линейките”, каза още д-р Станчева.
По думите й обаче благодарение на модерната апаратура и възможността за непрекъснато изследване на недоносените бебета няма случаи на увреждания.