м.с.инж. Генко Петров

След дългите ограничения най-сетне сезон изпълнен с надпревари. В общо двадесет състезания участваха спортистите от Моделклуб-Ловеч през 2022г. Сезон изпълнен с тренировки, надпревари, успехи и малко разочарования. След като активния сезон завърши и започнахме работа по подготовка на моделите за следващия сезон има време за малко равносметка и анализ на изминалия.

Сезона започна с важно за децата състезание на 14-15 май  – Национални ученически състезания по авио  и ракетомоделизъм. Двудневна надпревара на полигона края с. Вълчитрън със свободно летящите авиомодели през първия ден и кордови модели  на площадката зад спортната зала в Ловеч през втория. На класиралите се на първите места юноши Министерството на образованието и науката отпуска целогодишна спортна стипендия, поради  което надпреварата беше още по-оспорвана. Отборът на Моделклуб-Ловеч, бе представен от: Виктория Пейкова и Божидар Дочев – възпитаници на ПМГ-гр. Ловеч и Евген Кандиболотский от ПГМЕТ-Ловеч.

В категория F1A (планери) Виктория Пейкова извоюва първото място и златен медал, а при гуменомоторните модели, F1B- сребърен медал. В категория F1P (модели с двигател с вътрешно горене с обем 1см3) представителите на Ловешкия отбор бяха безапелационни-първо място за Божидар Дочев и трето за Евген Кандиболотский, който участва и при акробатичните модели, с което допринесе за отборното първо място при юношите. При скоростните модели Божидар Дочев постигна скорост 168 км/ч и златен медал.

За първите си места Виктория Пейкова и Божидар Дочев бяха удостоени с целогодишна спортна стипендия.

Във възрастовата група до VII клас, постигнахме второ отборно място благодарение на доброто класиране на Даниел Пейков с първо място в категория F1H и второ в P30, Павел Николов с две втори мяста на тренкорд кордов акробат както и на Никола Филипов с девето място в клас HLG.

 

През месец Юни имахме две важни състезания.  От 3-ти до 5-ти Юни гр. Визе, Турция се проведе кръг от световната купа за свободно летящи модели, в което отлично се представиха Виктория Пейкова с първо място в категория F1H и две втори в F1A, F1B и Даниел Пейков с първо място в F1A и второ в F1H.

На 18-19 юни Моделклуб-Ловеч с помощта на Община Ловеч организира Национален турнир купа „Ловеч F5J“ за радиоуправляеми електропланери, в която участваха над тридесет спортисти от цялата страна. Състезателите от Ловеч Ивайло Иванов и Величко Пейков успяха да се класират за финалните стартове и се класираха на четвърто и пето място в крайното класиране.

 

През Юли се проведе само едно състезание, но затова пък най-важното за нас и за Българската федерация по Авиомоделизъм. България беше домакина на най-голямото събитие за свободно летящи модели – Световното първенство за юноши. Домакин беше Община Пордим и Кметство Вълчитрън, а летището – нашата тренировъчна площадка до с. Вълчитрън. Предшестващо Световното първенство се проведе купа България, етап от Световната купа, в която взеха участие състезатели от 14 държави. Представянето на състезателите от Ловеч бе повече от отлично – пет купи. Даниел Пейков първо място в категория F1H, Божидар Дочев първо място в F1P, Генко Петров второ място в F1Q, Виктория Пейкова второ място в F1H и Венцислав Минев трето място в F1Q.

Световното първенство се проведе от 25-ти до 31-ви Юли. В Националният отбор на България участваха трима спортисти от Моделклуб-Ловеч. Малко късмет не достигна на нашите юноши. Въпреки това сме горди с постигнатото от тях – Виктория Пейкова остана осма при девойките, Божидар Дочев се класира на шесто място а Даниел Пейков, един от най-малките участници, се класира 45-ти.

 

В Август месец продължихме с международните участия. В периода 7-11 август в гр. Туда, Румъния се проведоха Световна купа F1E и Европейско първенство за юноши F1E (модели променящи посоката си в полет чрез магнитните полюси на Земята). Сравнително нов клас за България, но десетилетни традиции в други държави. Въпреки краткия ни опит Националния отбор при юношите бе изцяло от членове на Моделклуб-Ловеч: Виктория Пейкова, Даниел Пейков, Божидар Дочев и Евген Каниболотский.

Веднага след състезанията в Румъния се пренесохме в гр. Прилеп, Северна Македония за пореден етап от Световната купа свободно летящи модели. Представянето на Ловешките моделисти беше на ниво. Виктория Пейкова – първо място-F1H. Генко Петров -първо място-F1Q. Даниел Пейков – трето място-F1H

Септември месец беше изпълнен със състезания, отново етапи от Световната купа както и национални първенства.

На 10 септември в с. Вълчитрън се проведе Купа ,,Приста“ етап от Световната купа за свободно летящи модели. И петимата участници от Моделклуб-Ловеч приключиха състезанието с отличия:

– Виктория Пейкова – първо място F1H; второ място F1A и второ място F1P за юноши.

– Божидар Дочев – първо място F1P- юноши

– Даниел Пейков – второ място F1H- юноши

– Генко Петров – първо място F1Q

– Венцислав Минев – второ място F1Q

На 11 септември отново в с. Вълчитрън се проведе Националното първенство за свободно летящи модели – мъже и юноши. Най-много отличия завоюваха нашите състезатели:

– Виктория Пейкова – Национален шампион за юноши клас F1H и второ място в F1A

– Божидар Дочев – Национален шампион за юноши клас F1P

– Генко Петров – Национален шампион в клас F1Q и второ място в F1B

– Даниел Пейков – второ място F1P, второ място в F1H и трето място в F1A за юноши

– Величко Пейков – второ място в клас F1Q

– Гечко Гечев – трето място в клас F1C

 

След Националното първенство за мъже и юноши на 17-18 септември последва Националното първенство за деца. Поради ред обективни и субективни причини Моделклуб-Ловеч участва с един състезател, но с големи заложби. Даниел Пейков стана  Национален шампион в двата клас, в които участва.  Свободно летящи планери  F1H и модели с ластичен мотор с разпереност на крилете до 70см – P30.

 

Сезона приключи с участие в кръг от Световната купа свободно летящи модели (мъже и юноши) отново в гр. Прилеп – Северна Македония където нашите спортисти се представиха отлично спечелвайки общо седем призови места.. При юношите в категория F1H безупречни бяха Даниел Пейков и Виктория Пейкова – съответно първо и второ място. Виктория прибави още 2 трофея за първо място в F1A и трето място в F1B. Божидар Дочев – първо място и трета Световна купа за сезона в категория F1P.  При мъжете категория  в клас F1Q – Генко Петров също първо място и трета Световна купа за сезона.

 

С това състезание Моделклуб-Ловеч  приключи сезона с участие в общо двадесет състезания с общо  47 отличия, от които 20 златни, 22 сребърни и 5 бронзови.

В крайното класиране за СВЕТОВНАТА купа свободно летящи модели нашата гордост е Божидар Дочев с Първо място в категория F1P. В категория F1Q м.с.инж. Генко Петров е IX, в категория F1A Виктория Пейкова се класира на XI място при юношите, а Даниел Пейков на 25-то.