Павлин Иванов

Не е нужно да се убеждаваме, че климатът е променен. Дори и в областите Ловеч и Плевен. Резултатите от тази промяна, от безразборната сеч на гори и унищожаване на природата са видими. Безводието е безспорен факт.  Липсата на Перспектива (на латински: perspectiva, от perspicio – „виждам отвъд“, „виждам ясно“) също. Засега.

Не и нужно да правим излишните упражнения: ако тогава беше направено това, днес щеше да е различно. Безводието е безспорен факт.

Ако за момент забравим миналото и кой и каква вина носи за днешното безводие, днес би трябвало да виждаме активни действия на Областните управители на Плевен и Ловеч, на кметовете от региона, на народните представители от двете области. За съжаление, това днес не е така.

Едва ли някому е нужно да се влиза в остри спорове и обичайното прехвърляне на топката. Нужни са няколко много прости стъпки за да се задейства механизма и да има вероятен резултат в следващите години.

Би било чудесно, ако Областния управител Ваня Събчева поеме инициативата и организира поредица от срещи и събития. Убеден съм, че всички кметове, депутати, представители на ВиК операторите в региона и хора, които могат да помогнат, ще се включат с удоволствие в каузата.

Необходимо е да бъде конструирана ясна стратегия за действие – каква е целта, какви са инструментите за постигане и необходимите ресурси, време за изпълнение и т.н.

Време за губене, очевидно няма. Истината е, че благодарение на колапса на икономиката в областите Ловеч и Плевен, липсата на големи предприятия, които не черпят огромни количества вода, спасява или поне отлага много по-тежка катастрофа и тежко и устойчиво безводие.

Вярвам, че представителите на различни институции в региона, обединени от общите проблеми и от общата нужда от работещо решение, могат да направят и невъзможното за справяне с безводието.

Просто трябва да се започне бързо, конструктивно и умно.