Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова прие на 23 август участниците в международен проект, съфинансиран по програма „Еразъм +“, с наименование „Media 4 YOU – Media Literacy for Youth” (Медийна грамотност за младежи) . Проектът е разработен от екипа на НЧ „Напредък – 1920 г.”, с. Баховица, община Ловеч, заедно с партньори.

На срещата кметът Корнелия Маринова направи кратко представяне на общината и разказа по какви европейски проекти се работи. „Младежките политики са най-важното за мен като кмет. Нашата задача е да ви отворим вратите и да ви помогнем“, изтъкна Корнелия Маринова. Кметът на Ловеч подчерта колко много разчитат на доброволците от библиотеката и БЧК за стартиралата информационно-агитационна кампания „Ваксинирай се! Спаси живот!“.

В срещата участие взе и Петър Деков, директор на дирекция „Проекти и програми“.

Гостите се интересуваха от това какви медии има у нас, каква е медийната политика на общината, разказаха и как е в техните страни. В едночасовия разговор стана ясно колко е  важно да разпознаваме фалшивите новини, особено във времена като днешните, когато имаме пандемия.

В проекта са включени 42 участници от пет държави. Групата е в Ловеч от 19 до 26 август 2021 г.  Младежите са от България, Турция, Северна Македония, Италия и Унгария. Чужденците са 35, останалите участници са от София  – трима, а двама са от Баховица. Всеки един от партньорите по проекта включва групи от шест до девет младежи и имат един групов лидер – общо пет. Мониторинг по проекта осъществява  Националната агенция за България (Център за развитие на човешките ресурси).

Медийната грамотност на младежи е важен въпрос.  С развитието на технологиите и глобализацията медиите станаха все по-разнообразни. Обществото започна да използва тези комуникационни инструменти не само за да научават новини, но и за да определят тяхната истинност. Това развитие доведе до голямо количество невярна информация, т.нар.  фалшиви новини. Различаването на достоверните новини се превърна в трудност за хората. Измерването на надеждността на намерената информация е оставено на човешкото самосъзнание. С встъпването в 21. век се извършват редица промени за дигитализация и модернизация на обществото. Комуникационните технологии, мобилните устройства и интернет от тогава до днес навлизат с огромна сила, оставяйки категоричен отпечатък в живота и начина на общуване при хората.

Основните цели на проекта са свързани с придобиване на умения за разпознаване на фалшивите новини и оценка на тяхната правдоподобност, откриване на информация от проверени източници, запознаване с добри практики и тяхното приложение.

Основните дейности по проекта са свързани с опознаване на програма „Еразъм +” и сертификата Youthpass, използването на неформални техники за откриване на значението за използването на проверена информация, нейното въздействие и приложение, посещение на местна преса в Ловеч и разработване на нови проектни предложения.