Младежи от Ловешко ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници. Инициативата е на Сдружение „Арте урбана колектив“ и е финансирана от европейската мрежа на културните институти EU National Institutes for Culture.

Официалното откриване на проекта “Научи, разкажи, заснеми!” беше вчера в град Троян. На събитието присъстваха д-р Кирстен Хакенброх – директор на Гьоте-институт, д-р Радка Рубилина – директор на Чешкия център София, Вероника Тодорова, заместник-кмет на Община Троян, Иванка Цекова, директор на СУ „Св. Кл. Охридски“, гр. Троян и ученици от училището.

Областният управител Дора Стоянова приветства инициативата, насочена към младите хора, провокираща ги с дискусии и творчески занимания към темата „климатът и екологията се срещат с изкуството“. Тя благодари на организаторите, че са избрали област Ловеч и две от общо трите населени места, за реализация на проекта, са в областта – Троян и село Кърпачево, община Летница. Поздрави младите хора, дошли да обогатят своите знанията и да разширят визията си относно околната среда и  климатичните промени през призмата на изкуството.

Областна администрация Ловеч е партньор в проекта, заедно с редица други уважавани културни и образователни институции.

Проектът цели да информира младите хора за изменението на климата и спешната необходимост от грижа към околната среда, както в местен, така и в глобален мащаб.

Дейностите включват филмови прожекции, филмови дебати и практически семинари за видеозаснемане, насочени към младежи. Окуражаване на младите хора да използват аудиовизуални медии за отправяне на послание, заемайки активна гражданска позиция.

Проектът ще бъде проведен в избрани малки градове и село (Видин, Троян и с. Кърпачево), като във всяко населено място ще протече на три етапа:

Етап 1 – Прожекции в два последователни дни на две европейски късометражни програми с въздействащи публични социални и обществени послания, които въвеждат темите за опазване на околната среда и изменението на климата. Всяка програма ще бъде последвана от дискусия и семинар, свързани с филмите, за да запозна младежите по-задълбочено с темите и да ги свърже с тяхното населено място.

Етап 2 – летен лагер за създаване на филм: В рамките на пет дни ще бъдат проведени практически семинари за създаване на оригинални истории и заснемането им в кратко видео върху избрана екологична тема, свързана с даденото населено място. Практическите семинари ще включват разказване на истории, семинар за естетично видеозаснемане, работа с камера, монтаж. В тези семинари ще бъдат включени 12 младежи.

Етап 3 – финално събитие – което да включи цялата общност, материалите, създадени по време на проекта ще бъдат показани по време на финалните събития във всяко населено място.