chitalishte812121Министерството на културата отпуска допълнителни средства, в размер на 210 000 лв., за читалищата от Област Ловеч. Това стана ясно от писмо на министър Петър Стоянович до областния управител на Ловеч Милко Недялков. В него той пояснява, че парите са осигурени от държавния бюджет след решение на Министерски съвет.

Парите, които правителството на Пламен Орешарски осигурява, са предназначени за ремонти , художествени и творчески дейности, както и за допълнително техническо оборудване. Значителна част от средствата – 159 700 лв. ще отидат за ремонти на фасадите и интериорните части на читалищата. Част от тези средства са за подмяна на дограмата на читалище „Наука-1870“ – Ловеч, като средствата, предвидени за проекта възлизат на 20 000 лв.

Допълнително пари са предвидени за книги и развиване на художествено-творческата дейност на читалищата. Там средствата са 37 900 лв., като най-голямо финансиране ще получи читалище „Просвета – 1901“ с. Слатина. За него са отпуснати 10 000 лв., като с дългоочакваните средства ще се подпомогне танцовият състав на читалището с ръководител Маргарита Петкова, състоящ се от 20 жени и деца. От читалищното настоятелство подчертаха, че отпуснатите пари ще допринесат за развитието на културата в селото.

1000 лв. за нова компютърна техника ще получи читалище „Христо Ботев – 1911“ – с. Врабево. Средствата са по направление „Техническо оборудване и специализиран софтуер“, чрез който се подпомага модернизиране дейността на читалищата и в селата. За него, отпуснатите средства са 12 400 лв.

Отпуснатите 210 000 лв. са разпределени в осемте общини от Ловешка област. В срок до края на януари 2015 г., читалищата трябва да предоставят пред общините разходно-оправдателни документи, посочващи целевото изразходване на средствата.