mladeji1408132За шести пореден път в град Ловеч беше отбелязан Международният ден на младежта от сдружение «Екомисия 21 век» и Младежки информационно-консултантски център Ловеч. Деца и младежи прекараха заедно незабравими часове като участваха в игри с балони, показаха своето въображение със спрейпейнтинг и приключенски дух с пейнтбол, танцуваха, рисуваха, скачаха с чували, дърпаха въже, изработваха различни предмети от рециклирани материали и истински се забавляваха под звуците на испанска музика и коктейли.

На 8 август 2013г. в парк „Башбунар” сдружение „Екомисия 21 век“ организира празнично честване на Международния ден на младежта, мотото на който тази година е “Младежка миграция: Движещо напред развитие”. Партньори на тази инициатива бяха Община Ловеч, Местен център за работа с доброволци към сдружение «Екомисия 21 век», Регионален исторически музей, Спортен клуб по борба “Ловеч” с ръководители Хинко Нешев и Васил Тодоров, Областен Информационен Център, Спортен клуб “Ориентир” гр. Троян с ръководител Илиян Камачаров, Брейк формацияElectric Style Crew” и клуб “Аеробика” гр. Ловеч, както и EVS доброволците: Мария Ароа от Испания, Филип от Македония, Мария от Швеция и Беатриче от Италия.

Празникът започна с изпълнение на Брейк формация  Electric Style Crew, след което младежите от  Спортен клуб по борба демонстрираха своите умения и събудиха интереса в публиката към този спорт. Една от големите атракции за тийнейджърите беше пейнтболът, а желаещите да се раздвижат се включиха в демонстрацията на клуба “Аеробика” и танците с доброволката Мария Ароа.

Едновременно с демонстрациите всички желаещи бяха поканени да се включат в различните творилници. Малчуганите имаха възможност да рисуват на воля и да вземат участие в конкурса за най- красива рисунка. По- големите също успяха да покажат своите артистични умения в творилницата за спрейпейнтинг, където помагаше доброволецът от Македония- Филип.

В “Мобилния детски кът” много деца взеха участие в популярната детска игра “Не се сърди човече”, игра с балони и сапунени мехури. Момиченцата можеха да се преобразят и да се снимат с костюми от театъра.

Беше помислено и за привържениците на рециклирането, които в Арт ателие “Recycle Art” превърнаха боклука в изкуство. Пластмасовите бутилки се преобразиха в саксии и различни градински украси. В този кът доброволките Беатриче от Италия и Мария от Швеция показваха своите умения в тази област.