„Възпитаниците на Механото могат веднага да се реализират в производството както тук, а и на много други места, защото езикът на техниката е универсален. Безброй са обучените, които после са станали инженери и техници, други са военни, политици, депутати.“

Така кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова определи значението на Професионалната гимназия по механоелектротехника (ПГМЕТ) в Ловеч, която на 11 февруари вечерта отбеляза своя 60-годишен юбилей в салона на театъра.

После кметът добави: „Всички  го наричаме Механото – кратко, като между приятели, но и като израз на доверие и оценка. Базата на училището е богата – кабинети, работилници, лаборатории. Това е един малък завод. И понеже в града тръгват нови производства, те ще изискват вашата сериозна техническа подготовка.“

Кметът Корнелия Маринова връчи на инж. Ирина Стоенчева, директор на ПГМЕТ – Ловеч, поздравителен адрес, един специален плакет кристал с инкрустиран герб на града, книгата „Ловеч – градът на професорите“ и една статуетка, олицетворяваща мъдростта, човешкия опит, дълголетието и вярното предвиждане на бъдещето.

Поздравление поднесе и Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч. Той каза: „ 60 години е една зряла възраст за всяко училище. Като се каже Механото, всички разбират една отличната подготовка и добре реализирани специалисти. Само след броени месеци в сградата ще започне основен ремонт, ще имате нова дограма, нови кабинети, защото министерството влага една значима сума в проекта.“  Еленко Начев връчи на директора  почетния знак на РУО – Ловеч по повод юбилея.

За изминатия път на училището, развило се от техникум до гимназия, говори директорът инж. Ирина Стоенчева. Кратък филм пък показа как и къде са се реализирали завършилите гимназията.

Тържеството завърши с художествена програма от местни самодейци и концерт на певицата Михаела Маринова, известна от третия сезон на X Factor.

Припомняме, че техникумът по механоелектротехника е открит с решение на Министерството на народната просвета през юли 1959 г. За учебни занятия на техникума се предоставят четири класни стаи от Средно смесено училище „Христо Кърпачев”, днес СУ „Св. Климент Охридски”.  Кандидатстват 700 ученици, от които по успех се класират 157. Разпределят се в четири паралелки: „Двигатели”, „Технология на машиностроенето – студена обработка”, „Технология на машиностроенето – топла обработка” и „Електро”.

Днес в училището се реализират специалисти в направленията “Моторни превозни средства, кораби и летателни апарати”, “Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника”, “Електротехника и енергетика”.  Тук работят висококвалифицирани учители, както по общообразователна, така и по професионална подготовка.